Islam-skeptisk seier i Tyskland

Frauke Petry er nasjonal leder for det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland. Hun har lenge forsøkt å holde partiet unna den islamfiendtlige organisasjonen Pegida, men i juli i år bestemte partiet seg mot hennes ønsker for å tillate sine medlemmer å tale på Pegida-arrangementer
Foto: Metropolico.org
Søndag fikk partiet Alternativ for Tyskland (AfD) 20,8 prosent av stemmene i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. 

Det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) har den siste tiden blitt stadig sterkere påvirket av islamfiendtlige krefter, og politikere på høyrefløyen i partiet er nå åpne om forbindelsene til Pegida. En stor del av velgerne sympatiserer med den islamfiendtlige bevegelsen. Søndag fikk AfD 20,8 prosent av stemmene i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, hjemstaten til kansler Angela Merkel. 

Ifølge Klassekampen har AfD tjent mye på den store tilstrømningen av flyktninger. Utvilsomt er det i alle fall at partiet har vokst de siste årene. Det innvandrings- og islamskeptiske partiet har støtte fra 10 prosent av velgerne på landsbasis. Det er en bragd i et land der høyrepopulistiske partier har hatt svært vanskelig for å slå igjennom i og med det sterke tabuet mot innvandringskritikk som lenge har hvilt over tysk politikk. Det er også en bragd med tanke på at det bare er tre år siden partiet ble stiftet. 

Partiet har ennå ingen representanter i Den tyske forbundsdagen (parlamentet), men har 120 representanter på delstatsnivå (av til sammen over 1800). Nå knytter det seg spenning til hvordan partiet kommer til å gjøre det ved parlamentsvalget neste år. Sist gang kom de så vidt under sperregrensen, som er fem prosent i Tyskland. I mars i år var det valg i tre deltstater, Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. AfD fikk da henholdsvis 24,3, 15,1 og 12,6 prosent av stemmene. Det er langt høyere enn noe tilsvarende tysk parti har klart i så mange delstater. 

Ny tendens
Den siste valgseieren sist søndag er desto mer oppsiktsvekkende da den kommer bare noen måneder etter at den høytstående AfD-politikeren Björn Höcke ifølge Der Spiegel inviterte den kjente Pegida-aktivisten Siegfried Däbritz til å tale på et AfD-møte i byen Erfurt i mai. Det skjedde på tross av at andre i AfD-ledelsen har anstrengt seg for ikke å bli assosiert med Pegida. Alle høyrepopulistiske partier som har samarbeidet med ytre høyre og innvandringsfiendtlige krefter har nemlig blitt straffet hardt av velgerne tidligere. AfD ser imidlertid ut til å ha klart å unngå høyreekstremisme-stempelet så langt. Det er noe nytt i tysk politikk. 

Pegida-aktivisten Siegfried Däbritz, som altså ble invitert til et offisielt møte hos AfD, sitter i organisasjonsledelsen for Pegida og har blant annet kalt muslimer «mohammedanske kamelpelser», skriver Der Spiegel, som har fulgt Pegidas aktiviteter på nettet. Däbritz har tidligere vært medlem av det liberale partiet FDP, som hadde en høyrepopulistisk leder på begynnelsen av 2000-tallet, Jürgen Möllemann. ¨

Om Pegida sa AfD-politiker Björn Höcke etter møtet med Pegida-aktivisten Däbritz: «Vi har mange felles mål. Pegida er likevel en grasrotorganisasjon, som først og fremst er aktiv på gateplan.» (Der Spiegel)