“Flyktning-folkeavstemning” erklært ugyldig

Får kritikk i rapporten: Ungarns president Viktor Orban (Foto: Arkiv).
Foto: European People's Party
Folkeavstemningen i Ungarn over EUs flyktningkvoter erklæres ugyldig siden bare 40 prosent av de stemmeberettigede deltok.  

Resultatet at hele 98,3 prosent av ungarerne stemte mot EUs kvotesystem for flyktninger, ifølge landets valgmyndigheter, skriver Aftenposten.

Men kun 39,8 prosent av de stemmeberettigede har avlagt stemme. For at folkeavstemningen skulle kunne erklæres gyldig, måtte minst halvparten av de stemmeberettigede delta.

Oppfordret til boikott
Opposisjonspartier og menneskerettighetsgrupper hadde bedt ungarere boikotte folkeavstemningen eller forpurre stemmeseddelen.

Ungarns statsminister Viktor Orbán har selv bagatellisert den politiske betydningen av den endelige valgdeltakelsen, og han har sagt at det vil bli “rettslige konsekvenser” uansett utfall.

– Vi har oppnådd et fremdragende resultat fordi vi har overgått utfallet i tilslutningsavstemningen, sa Orbán på en pressekonferanse hvor han nektet å motta spørsmål.

Jobbik: – En fiasko
Nasjonalistpartiet Jobbik kalte derimot resultatet for en “fiasko” og har bedt om Orbáns avgang.  Csaba Toth fra tankesmien Republikon Institute, er også kritisk.

– Regjeringen prøver åpenbart å selge dette som en suksess, men det er ingen suksess: det viser at Fidesz ikke kan mobilisere flere velgere enn sin egen velgerbase pluss Jobbik-velgerne, sier Toth ifølge Reuters.