Rekordmange enslige mindreårige til Italia

Stadig flere av de som flykter over Middelhavet er enslige mindreårige. Bildet viser gambiske gutter mens de går forbi en gravplass av båter som ble brukt av libyske menneskesmuglere for å transportere flyktninger og migranter til Italia.
Foto: UNICEF/UN020020/Gilbertson VII Photo
I løpet av de første ni månedene I 2016 er det kommet flere barn over Middelhavet til Italia enn det gjorde i hele fjor. Aldri før har en så stor andel av de som tar reisen over Middelhavet vært barn.
0Shares

Tre nyfødte babyer, to av dem født om bord på italienske kystvaktskip i Middelhavet, en av dem født på havna, er blant de sist ankomne flyktning- og migrantbarna i Italia. Tilstanden til de tre eritreiske barna skal i dag være god, de er registrerte og får i dag hjelp av helsearbeidere i Catania, melder UNICEFs norske avdeling.

I år er 90 prosent av disse barna enslige mindreårige som reiser alene, mot 75 prosent av alle barn som reiste til Italia i 2015. De aller fleste barna kommer fra Vest-Afrika, men i år ser vi en økning i antall barn som flykter fra Egypt.

Flere mindreårige
Fra januar til oktober 2016 vil tallet på enslige mindreårige som ankom kysten av Italia være mer enn 20.000. De fleste av disse reiser alene, men mange er også blitt adskilt fra foreldrene sine underveis. TAllet er allerede høyere en for hele 2015, da det kom totalt 16500 barn til Italia. 12.300 av dem kom alene.

 

Ifølge et UNICEF-team på bakken i Italia blir situasjonen for disse barna verre og verre, og systemet som skal ta imot og beskytte dem er allerede overbelastet.

– Hver uke kommer hundrevis av barn hit, hvert eneste av dem har ekstreme behov for hjelp. Enten det er de sårbare, nyfødte babyene, eller det er tenåringer som reiser alene og ikke har noen begreper om hvordan de skal klare seg i et fremmed land, sier Sabrina Avakian til unicef.no.

Traumatiserte
Hun legger til at flere av disse barna er traumatiserte etter den farlige reisen.

–  Barna har sett mennesker drukne, flere av dem har store sår og kjemiske skader fra gummibåtenes drivstoff, og mødre og babyer har spesielle behov for å kunne amme. Alle trenger beskyttelse og tak over hodet, og i dag tar dette for lang tid, sier Avakian.

Et eksempel på tragediene som utspiller seg i Middelhavet er en nigeriansk mor som fortsatt er i totalt sjokk etter at hennes to små gutter på tre og fire forsvant ut av armene hennes og druknet under overfarten fra Libya. Hittil i 2016 har mer enn 3.100 mennesker på flukt druknet i Middelhavet – en dyster rekord. Et ukjent antall av disse er barn.

UNICEF har satt opp såkalt barnevennlige rom på flere av skipene til den italienske kystvakta, der de minste barna kan få være trygge, leke og få hjelp. De eldre barna får hjelp og psykososial støtte når de kommer i land. Sammen med FNs Høykommisær for flyktninger og italiensk helse- og sosialvesen jobber UNICEF med å bedre forholdene og forkorte ventetiden for hjelp for de som kommer til Italia. Det store antallet barn som ankommer landet har ført til store forsinkelser i hjelpeapparatet, og det kan nå ta opp mot et år å få utnevnt verger eller juridisk bistand.