– Sharia kompatibel med tysk lov

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Tysk-palestinske Sawsan Chebli (38) har i et kontroversielt utspill sagt at sharia-lover er "helt kompatible" med tysk lovverk, og gitt sin støtte til å innføre slike lover i landet.
0Shares

Chebli (bildefaksimilen) er påtroppende sekretær for bymyndighetene i Berlin, og ble i 1993 sammen med sin familie innvilget asyl, etter 15 år som statsløs fra fødselen av.

Hun tilhører det sosialdemokratiske partiet (SPD) og kaller seg selv for “en dypt troende muslim, som ber og faster og holder seg unna alkohol”.

I sitt utspill har hun forsvart en eventuell innføring av sharia-lover, som kompatibelt og parallelt lovverk til den tyske grunnloven “fordi sharia regulerer forholdet mellom Gud og mennesker”,  skriver The Daily Mail.

Chebli, som selv ikke går tildekket, forsvarte også bruken av tildekkende plagg som hijab, og mener plagget kan ikke forbys.

– Hijab er en religiøs plikt, og det skal ikke være noe problem for de som velger å bære et slikt plagg, påpeker hun videre.

Sterke reaksjoner
Uttalelsene har skapt reaksjonene både utenfor og i Cheblis parti. Hennes partikollega Erol Ozkaraca mener utspillet er svært uheldig.

Ozkaraca har gått til det skrittet med å true å trekke seg fra partiet hvis Berlins borgemester Michael Müller velger å ha med henne videre.

– Chebli ønsker å være en brobygger overfor islamistiske miljøer, noe som for meg blir helt feil.

Konfrontasjonsklima
Rundt to prosent av Tysklands befolkning – 1,5 millioner mennesker – er muslimer. I kjølvannet av flyktningkrisen, som har ført et stort antall flyktninger og migranter til Tyskland fra majoritetsmuslimske land som Syria og Irak, har det fulgt en opphisset innvandrings- og integreringsdebatt. 

Kritikken mot sittende forbundskansler Angela Merkel og hennes “åpen-dør-politikk” og sterkt fokus på toleranse og multikulturalisme har til tider haglet, og det høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) forventes å gjøre sitt beste valg noensinne til neste høst, når det tyske forbundagsvalget går av stabelen.