Sjokk-tall fra Danmark om innvandrere på sosialhjelp

Stadig flere danske velferdskroner finner veien til innvandrere og andre nyankomne, som ikke greier å komme seg inn på det danske arbeidsmarkedet (Foto: Illustrasjon).
Foto: flickr.com
Andelen innvandrere som mottar sosialhjelp har økt med 78 prosent i Danmark de siste fem årene. Også i Norge ser man samme tendens.
0Shares

Totalt har antall personer på sosialhjelp i Danmark falt fra 145.000 til 108.000, men det er kun blant de etniske danskene at andelen sosialhjelpsmottakere er redusert, skriver Berlingske Tidende

Blant innvandrere er det stadig flere som mottar sosialhjelp. Andelen har steget fra 29.800 personer i tredjekvartal i 2011 til 52.900 i tredjekvartal i 2016.

– I løpet av fem år er andelen innvandrere på sosialhjelp steget med 78 prosent. Det er for meg helt vanvittige tall, sier arbeidsminister Troels Lund Poulsen til Berlingske Tidende.

 
Foto : Hung Tien Vu

Lund Poulsen svarer følgende når BTs-journalist spør om noen vil ansette disse menneskene:

– Ja, det finnes jobber. Vi har 120.000 arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa, og halvparten av dem har skaffet seg ufaglærte jobber. Så det finnes muligheter for å bli en del av arbeidsmarkedet. Men det krever at kommunene gjør en innsats for danskopplæringen. Vi forventer at man bidrar, men vi har historisk sett ikke vært gode nok til å få dette til. Dette er både en menneskelig og en økonomisk katastrofe, sier han videre.

Liknende norske tendenser
I februar 2016 skrev NRK at andelen sosialhjelpsmottakere blant Norges innvandrerbefolkning ligger på 7,5 prosent, mot 2,2 prosent ellers i befolkningen.

Statsminister Erna Solberg uttrykte på det tidspunktet sterk bekymring.

– Vi får en stor utfordring. En stor utfordring i at det er mange som er i de dårligst betalte jobbene og mange ikke kommer i jobb. Og jo flere som kommer og ikke er i jobb, jo vanskeligere blir det, sa Solberg til NRK.