Fanget i Øst-Europas frostkulde

Kuldebølgen som den siste uken har herjet i Sør-øst-Europa har rammet flyktninger og migranter uten fast bopel hardt. Illustrasjonsbildet viser flyktninger i snøværet på øya Lesvos.
Foto: Marienna Pope-Weidemann
Kuldebølgen i det sørøstlige Europa har gått hardt ut over flyktninger og andre migranter uten skikkelig husly.
0Shares

Situasjonen forverrer seg for flyktninger i Hellas og generelt på Balkan på grunn av det kalde været, skriver Aftenposten.

Leger Uten Grenser (MSF) melder at lokale myndigheter har sviktet flyktningene som nå befinner seg i enkle telt mens det kalde været herjer flere steder i Europa. Flyktningene i Hellas venter på å få søknadene om asyl behandlet, og må i mellomtiden leve under det organisasjonen kaller umenneskelige forhold.

– Vi er vitne til de mest grusomme og inhumane konsekvensene av europeisk politikk, som brukes til å hindre og diskriminere dem som kun søker sikkerhet og beskyttelse i Europa, sier Stefano Argenziano i MSF ifølge NTB.

Tenner plastavfall for å varme seg
Likevel fortsetter migrantene å komme. 1500 har søkt ly i forlatte lagerbygninger i Beograd. I en av dem forsøker hundrevis av menn, de fleste av dem afghanere, å sove på betonggulvet. For å få varme har de tent på plastavfall som gir fra seg en giftig svart røyk.

– Her er det så kaldt, så kaldt, så vi trenger disse bålene. Bistandsarbeidere gir oss mat, men det er kaldt her inne, sier den 22-årige afghanske flyktningen Salim Shinuari til nyhetsbyrået Reuters.