Indisk-amerikaner får lede utvalg for reproduktive rettigheter


Foto: US Department of Justice
Assisterende riksadvokat Vanita Gupta skal lede et nytt utvalg for reproduktive rettigheter lansert av Biden-administrasjonen.

24. juni fjernet amerikansk høyesterett retten til selvbestemt abort på nasjonalt nivå.

Avgjørelsen har ført til at USAs justisdepartement har opprettet et nytt utvalg for reproduktive rettigheter.

I en pressemelding fra justisdepartementet kommer det frem at utvalget «formaliserer departementets pågående arbeid for å beskytte reproduktive rettigheter under føderal lov».

Assisterende riksadvokat Vanita Gupta skal lede utvalget.

Høyesterett forlot 50 års presedens ved å ta bort grunnlovsbestemt rett til abort, og hindrer kvinner over hele landet fra å kunne ta kritiske avgjørelser om egen kropp, helse og fremtid. Justisdepartementet er forpliktet til å beskytte tilgangen til reproduktive tjenester, skriver hun i pressemeldingen.

Advokat og politiker

Gupta ble født i Philadelphia i 1974 og er datter av indiske innvandrerforeldre. Hun har bodd i Storbritannia og Frankrike, og er utdannet ved Yale University.

Ifølge Wikipedia har var tiden i Yale med på å danne hennes “lidenskap for sosial aktivisme”. Hun har jobbet som advokat i borgerrettsorganisasjonene ACLU (American Civil Liberties Union) og NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), før hun ble utpekt som assisterende riksadvokat for borgerrettigheter under Barack Obama (2014-17).