Sterk kritikk mot USAs og Trumps innreiseforbud

Foreldre må opplyse barna om alvoret ved krimineller handlinger. – Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, sier Solberg.
Foto: Flickr/kjetil_r
Statsminister Erna Solberg (bildet) er bekymret for at USAs nye innreiseforbud kan bidra til å undergrave innsatsen i ekstremismebekjempelsen. JustUnitys Yousef Bartho Assidiq sier seg enig med statsministeren, og er sterkt kritisk til hvordan USAs president Donald Trump har agert i denne saken. 

Innreiseforbudet som USAs president Donald Trump har innført gjelder for sju majoritetsmuslimske land i Afrika og Midt-Østen, og for andre lands statsborgere som også har opprinnelse og nasjonalitet fra disse.

Trump har fått sterk kritikk fra ulike statsledere, som mener innreiseforbudet er i strid med grunnleggende menneskerettigheter, deriblant vår egen statsminister.

– Vår strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier, og er en motvekt mot ekstremistenes verdier. Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen, sier Solberg til NTB.

Også utenriksminister Børge Brende (H) mener det er “sterkt beklagelig” at president Trump nå midlertidig stanser USAs program for bosetting.

– Vi forutsetter at USA fortsatt vil delta i den felles internasjonale innsatsen for gjenbosetting av flyktninger i tiden som kommer, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

– Kan få motsatt effekt
Trump begrunner de nye tiltakene med behov for økt sikkerhet mot terror. Men tiltakene kan få motsatt effekt, mener Erna Solberg.

– Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam. USA bryter med dette ved å nekte innreise, slår hun fast.

– En polariseringsmaskin
Yousef Bartho Assidiq, medstifter i JustUnity, med flere års erfaring i anti-radikaliseringsarbeid sier seg enig med statsministerens bekymringsmelding.

– Generelt sett er polarisering jo det fremste drivstoffet for ekstrem ideologi som er avhengig av å opprettholde et fiendebilde.

Videre kaller han den amerikanske presidenten for “en polariseringsmaskin uten sidestykke”.

– Vanligvis må man lete og grave litt for å finne uttalelser og retorikk blant politikere som kan misbrukes, men med han er det motsatt. Det er vanskeligere å finne noe som ikke kan brukes til å bygge opp et sånt bilde.

Fyrer opp gjensidig ekstremisme
Trumps agering rundt innreiseforbudssaken, samt retorikk og lederstil ellers vil aktivt brukes og misbrukes av ekstreme grupper både for og mot han, mener Bartho Assidiq.

– Han blir elsket av høyreekstreme for at han er tøff i klypa og “sier det som det er uten å pynte på sannheten”. Han vil også bli brukt av andre ekstreme grupper til å underbygge at Vesten er hovedfiende nummer en og ute etter å krenke, undertrykke og hate muslimer.

– Et forbud mot terror
Hovedpersonen selv sier til New York Times at innreiseforbudet ikke er et forbud mot muslimer, men mot terror.

– Dette handler ikke om religion, men om terror, og om å holde landet vårt i sikkerhet, svarer USAs president på kritikken.

I uttalelsen forteller Trump at han mener hans politikk kan ses i sammenheng med hva tidligere president Barack Obama gjorde i 2011.

– Obama nektet flyktninger fra Irak visum i seks måneder, sier Trump videre i uttalelsen.