Fatwa tillater frafall og konvertering

Hassan II-moskéen i Casablanca regnes som den mest emblematiske i Marokko. Nå har de høyeste geistlige muslimske myndigheter i landet fjernet frafall som grunn til dødsstraff i sin nye forordning.
Foto: Wikimedia Commons
I en oppsiktsvekkende religiøs forordning fjerner Marokkos høyeste religiøse myndighet dødsstraff for frafall og konvertering fra islam.
0Shares

Forordningen (fatwa) trådte i kraft for en uke siden, da landets mest innflytelsesrike imamer samlet seg i sin årlige komité, melder nettstedet moroccoworldnews.com.

Tradisjonelt sett har apostasi og konvertering blitt sett på som “høyforræderi”, ifølge flere islamske lovskoler.

– En av de mest nøyaktige forståelser, og den mest konsekvente med islamsk lovgivning og profetens Muhammmeds praksis, er at drap på de frafalne var ment for forræderi. Frafalne ble sett på mulige fiender, som kunne avsløre ummahens (fellesskapets) hemmeligheter i en tid hvor islam var i konstant stridssituasjon. I moderne krigføring vil dette tilsvare forræderi i folkeretten, går det frem i forordningen.

Ny forordning med gammelt inspirasjon
Ifølge nettstedet har komitèen av geistlige hentet inspirasjon fra Sufyan Al-Thawri, en arabisk lærd og jurist som levde i det 8. arhundret, to århundrer etter profeten Muhammeds bortgang.

I sine verk gjennomgikk den islamske lærde blant annet et stort antall historiske gjennomganger av apostasidommer fra Muhammeds tid, som viste at frafalne kunne også slippe straff.

– Al-Thawri konkluderte i flere av sine verk med at henrettelsene ble gjort i politisk forstand, og var ikke bestemmelser ene og alene gjort på bakgrunn av religiøs overbevisning.