Valg i Sverige:

Integreringminister i ordklammeri om «utsatte områder»

Integreringsminister Anders Ygeman har fått kritikk for omtalen av innvandrere under valgkampen.
Foto: Olaf Kosinsky
Den svenske integreringsministereb Anders Ygemans uttalelser om segregering skaper kritikk.
24Shares

Integreringsminister Anders Ygeman (Socialdemokraterna) har fått kritikk etter sine uttalelser i Dagens Nyheter om klassifisering av utsatte områder, ifølge SVT.

I et intervju med Dagens Nyheter sa Ygeman at han ønsket å ha klarere kriterier rundt klassifisering av utsatte områder.

I intervjuet åpnet han for at andel innbyggere med ikke-nordisk bakgrunn kan være et av kriteriene, noe som har vakt kritikk fra flere hold.

Kritiseres av Miljöpartiet

Å bruke etnisitet som en faktor i klassifiseringen, sier pressetalsperson Märta Stenevi i Miljöpartiet er problematisk.

– Anders Ygeman snakker om førskoler der barn ikke får lære svensk ordentlig. Det er et stort problem. La oss da investere penger i at barnehagene skal være så gode at barna lærer svensk.

I Expressen sier Vänsterpartiets migrasjonspolitiske talsperson Tony Haddou at uttalelsene er rasistiske.

– Hvis det nå er språket som er problemet, at folk ikke lærer svensk, så kunne vi ha diskutert SFI fra dag én eller flere ressurser til skolene i disse områdene. Det store problemet er at disse områdene har blitt etterlatt.

Selv svarer ministeren tilbake på kritikken:

– Hvis du har områder hvor nesten alle kommer fra andre land opprinnelig, så blir det vanskeligere å lære svensk, og hvis det blir vanskeligere å lære svensk, så blir det vanskeligere å få jobb, sier Ygeman i et intervju med SVTs Morgenstudio.