Flyktningpolitisk ultimatum til Ungarn og Polen

 
Foto: Cédric Puisney
Godta å ta imot flyktninger eller forlat unionen, er EU-justismyndighetenes budskap til Warszawa og Budapest.
0Shares

Tyskland, Frankrike og 21 andre land vil i de nærmeste dagene komme med et ultimatum til Ungarn og Polen. Ultimatumet krever at begge landene aksepterer EUs krav om hvert medlemslands utdelte flyktningkvote, eller at de forlater unionen, melder The Times.

Begge land har lagt seg på en restriktiv linje i møte med flyktningstrømmen fra blant annet krigsherjede land som Syria og Irak. I rake motsetning åpnet Tysklands forbundskansler Angela Merkel grensene for de nyankomne.

Begge har også ifølge The Times nektet å ta imot de 160.000 flyktningene som skulle fordeles på kvotebasis blant EUs medlemsland.

– Vi kommer til å være veldig tøff på dette kravet. Hvis hverken Ungarn eller Polen går med på kravet vårt, så vil det bli konsekvenser, både økonomiske og politiske, sier en kilde ved EU-domstolen til avisen.

Sterk internasjonal kritikk
Konflikten mellom EU, og særlig Ungarn, går tilbake til sommeren og høsten 2015, da ungarerne bygget en grensegjerde langs grensene til Serbia og Kroatia, for å redusere antallet krigsflyktninger og migranter som ville bruke landet som enten transittland eller som endelig asyldestinasjon.

Flere internasjonale organer har kritisert Ungarn i sin behandling av flyktningene. Tidligere i vinter vakte ungarske myndigheter sterk negativ oppsikt med kunngjøringen om at de ville internere flyktninger i container-leire. Nylig kom også Leger Uten Grenser (MSF) med anklager om at ungarsk politi skal ha mishandlet flyktninger og asylsøkere som kommer inn via den serbiske grensen, og krav overfor ungarske myndigheter at de etterforsker hendelsene.

Sikkerhet som argument
Ungarns statsminister Viktor Orban sier han handler utifra et sikkerhetsperspektiv, og har tidligere kalt EUs flyktningpolitikk for en “trojansk hest for terrorisme”.

Viktor Orban
Foto : European People's Party

Polakkene er i EU det landet som har tatt imot færrest flyktninger. Eks-statsminister Jaroslaw Kaczynski, som representerer det regjerende høyre-orienterte partiet PiS (Lov og rettferdighet), viser også til de siste terrorangrepene i Europa som argument.

– Vi vil ikke akseptere flyktninger fordi det finnes ingen sikkerhetsmekanismer for denne type migrasjon, uttalte han via YouTube-kontoet sitt, ifølge The Independent.