Islam-forsoning og kjønnssegregert country-konsert

Reaksjonene arv sterke etter Donald Trumps utspill om at USA må nekte alle muslimer innreise til landet inntil videre.
Foto: Gage Skidmore
USAs president Donald Trumps besøk til Saudi-Arabia ble av det sjeldne slaget.

Trumps besøk til wahhabist-staten er del av hans første utenlandstur, hvor han også skal ta turen til Israel og Vatikanet.

Utenlandsturen skaper spalteplass, midt i en periode hvor han sliter hjemlig med anklager om koblinger mellom hans valgkamp og russiske myndigheter, som nå skal etterforskes av FBI.
Enda mer oppsikt skaper det at en president som under sitt kandidatur hadde en sterk islam-retorikk som kjennetegn reiste til et muslimsk land på sin første utenlandstur.

I sin innsettelsestale forsikret Trump om at “radikal islamisme skulle utslettes fra jordens overflate”. Og blant sine første ordre som nyinnvalgt president var innføringen av et innreiseforbud for mennesker med statsborgerskap fra sju forskjellige majoritetsmuslimske land. Saudi-Arabia var imidlertid ikke på listen.

Skal forene USA og “muslimske partnere”
Nå, som nesten en skjebnens ironi tok han turen til det sterkt konservative muslimske kongedømmet for å snakke om radikal islamisme i noe som nesten kunne minne om forsoningens tegn.

– Talen vil være inspirerende, men likevel direkte om behovet for å møte radikale ideologier. Målet er at talen skal forene den brede muslimske verden mot fiender av all sivilisasjon, og at den skal demonstrere USAs engasjement for våre muslimske partnere, sier Trumps sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster til magasinet Time i forkant av besøket.

Countrysanger med på laget

 
Foto : Skjermdump/Twitter
Som del av det kulturelle programmet etter Trumps islam-tale var også Trump-tilhengeren og country-sangeren Toby Keith med på laget, melder Huffington Post.

Keith opptrådte sammen med den saudiske lutegitaristen og sangeren Rabeh Saqer. Country-artisten, som opptrådte under Trumps innvielse i januar, ser det som en “patriotisk plikt” å stille opp for Trump.

Ifølge Associated Press var konserten i Riyadh kun for menn, i og med at saudisk lov har sterke restriksjoner og segregerer all kontakt mellom ubeslektede menn og kvinner i offentligheten.

Valget av country-artisten skaper også oppsikt, siden han i likhet med Trump har kommet med sterke utfall mot islamsk fundamentalisme, og hyllet USAs militære innsats i “krigen mot terror”, blant annet gjennom låter som The Taliban Song.