Advokat med mange baller i luften

Kiran Aziz jobber som foreleser i skatterett på BI. Jobben ble hun headhuntet til
Foto: Katharina Mortensen
Kiran Aziz har ett års permisjon fra advokatjobben for å være foreleser og forsker på BI, samtidig som hun sjonglerer flere styreverv. Hun er ikke den som går hjem fra kontoret klokka fire. 
0Shares

Kiran (31) og familien kom til Norge fra Pakistan da hun var åtte år. Hun begynte i andreklasse på Toppåsen skole helt sør i Oslo og stortrivdes. I Pakistan hadde hun allerede gått på skolen i flere år og likte det godt. Kiran fant seg til rette i lokalmiljøet på Toppåsen og hadde mange venner rundt seg.

– I borettslaget var vi en stor gjeng med barn.

Best i klassen
Hun har alltid vært opptatt av skolen og syntes det var gøy å lære. Etter ungdomskolen begynte Kiran på Lambertseter videregående. Hun var vant til å være best i klassen på barne- og ungdomsskolen. På videregående gikk hun i klasse med andre med like gode karakterer, og plutselig var hun ikke den beste lenger. Overgangen var stor, men hun likte konkurransen.

Man må bare tørre.

– Juss var det siste jeg tenkte å holde på med.

Men i andreklasse på Lambertseter valgte hun rettslære som valgfag. I løpet av året utviklet hun en sterk interesse for juridiske problemstillinger. Hun tok fordypning i faget i tredjeklasse. Kiran gikk ut av videregående med gode nok karakterer til å begynne rett på juss-studiet.

Påvirkning
Kiran foreldre forventet at hun og søsknene tok utdannelse. Allikevel har hun aldri opplevd noe press om å velge et bestemt fag eller yrke.

– Foreldrene våre ville at vi skulle gjøre noe vi trives med, og for meg var det naturlig å velge juss.

For Kiran er det viktig å utvikle landet i positiv retning og ta eierskap til Norge. Hun mener at mennesker er en viktig ressurs og at alle roller og typer yrker i samfunnet er viktig. Hennes rolle som advokat handler for henne i hovedsak om muligheten for å påvirke samfunnet.

Travel dame
Kiran ble headhuntet til å undervise i skatterett på BI i Oslo. Der har hun studenter fra bachelor- og mastergrader innenfor revisjon og siviløkonomi. Hun trives godt med å undervise. I tillegg er hun også engasjert i to forskningsprosjekter for EU og Verdensbanken som handler om skatteadministrasjon og skatteunndragelse.

– Jeg har alltid vært glad i å holde presentasjoner og formidle.

For å jobbe som foreleser på BI har hun tatt ett års permisjon fra advokatjobben hos Ernst & Young, et internasjonalt firma med 231.000 ansatte globalt. Bare i Norge er det 1700 ansatte. Hun begynte å jobbe der rett etter studiene. Ved siden av jobben på BI har hun også flere styreverv. Hun sitter i styret til International Commisson of Jurists Norge (ICJ) og er nestleder i Oslo Røde Kors. I tillegg er hun med i Internasjonalt rettshjelpsutvalg hos Advokatforeningen, “global shaper” for World Economic Forum.

– Å engasjere meg er min måte å bidra til en bedre verden.

Lite fritid
– Jeg har ingen andre forpliktelser, så jeg har mulighet til å bruke mye tid på jobb og styreverv.

Kiran er ikke den som går hjem klokka fire, men synes ikke det gjør noe. Hun forteller at hun har overskudd til det, og da går det fint.

– Jeg stiller opp for dem jeg bryr meg om. Det handler om å prioritere, men jeg nok ikke den beste venninnen med tanke på tid.

I helgene derimot, da har hun fri.

– Helg er helg, da legger jeg helst ikke planer.

Oppsøker muligheter
– Jeg har investert mye tid i jobben, og sørger for å være der det skjer for å kunne lære og utvikle meg.

For Kiran har det vært viktig å ta alle muligheter som melder seg. Hun er opptatt av å gjøre en god jobb, samtidig som hun synes det er viktig å vise empati, respekt og ydmykhet. Samtidig er hun er ikke redd for å ta plass og vise hva hun er god for.

– Man må bare tørre.