Flere pågripelser, færre deportasjoner

En agent fra USAs utlendingsmyndigheter (U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) i det han foretar en arrest av en udokumentert immigrant.

I 100-dagersperioden fra 22. januar til 29. april ble 41.300 innvandrere som mistenkes for å oppholde seg ulovlig i USA, pågrepet av utlendingsmyndighetene (ICE).

Antallet er en økning på 38 prosent fra samme periode i fjor da 30.000 personer ble pågrepet, viser tall fra amerikanske utlendingsmyndigheter, melder NTB/Adresseavisen.

Samtidig har antall personer som har blitt utvist fra USA, falt under president Donald Trumps første måneder ved makten.

Handler om lovhåndhevelse
Thomas Homan, konstituerende sjef for ICE, sier til nyhetskanalen ABC News at økningen i antall arrester av udokumenterte og irregulære innvandrere har å gjøre med mer fokus fra Trump-administrasjonen på mer effektive løsninger.

– Vi ser at moralen blant våre agenter er på topp nå som vi har en administrasjon som tar håndhevelse av grensekontroller og innvandringslover på alvor.

Samtidig er det ikke alle som er like begreistret for utviklingen. Angelica Salas er leder for organisasjonen Coalition for Humane Immigrant Rights, et nettverk som kjemper for en mer human innvandringspolitikk i USA, og som har sitt hovedkontor i Los Angeles. Til ABC News uttrykker hun sterk bekymring for arrestene.

– For meg er det trist å se hvordan denne presidenten bruker innvandring og innvandringskontroll for all det er verdt for, for å avlede vekk oppmerksomheten fra alle andre problemer som finnes i USA.