Gjerningsmann: – Jeg vil drepe alle muslimer

 
Foto: Skjermdump/YouTube/SkyNews
Én mann er bekreftet død og åtte skadd etter at en varebil skal ha kjørt ned folk med vilje utenfor Storbritannias største moské, Finsbury Park Mosque.
0Shares

Angrepet regnes fra flere hold, blant annet den britiske statsminister Theresa May som potensiell anti-muslimsk terror, ifølge britiske medier.

– Hatet skal aldri vinne, og skal ikke bryte de viktige båndene vi har som borgere av Storbritannia. Dette er påminner om at hat, ekstremisme og terrorisme må bekjempes, uansett opphav. Angrepet er et angrep mot demokratiet, ytringsfriheten og religionsfriheten. Våre tanker og bønner går til den avdødes familie, sier hun til Sky News.

 
Foto : UK Home Office

Angrepet skjedde tidligere i natt da en gruppe muslimer kom ut fra en midnattsbønn og ble påkjørt. Gjerningsmannen skal ha skreket “Jeg vil drepe alle muslimer”, sier øyenvitner til BBC.

Ifølge øyenvitner til ugjerningen skal den hvite varebilen il gjerningsmannen ha kjørt opp på fortauet i rundt 80 kilometer i timen.

Imam måtte gripe inn
Toufik Kacimi, lederen for samfunnshuset Muslim Welfare House sier til Sky News at en imam ved senteret måtte gripe inn for å forhindre at sjåføren ble angrepet av sinte folk på gata etter angrepet.

– Han traff et gjerde fordi dette er en blindvei og folk tok tak i ham og begynte å slå på han. Da grep imamen i moskéen inn og reddet livet til angriperen.

48-åring pågrepet
En 48 år gammel mann, som ifølge politiet kjørte varebilen, er pågrepet.

Politiet sier de ikke har andre mistenkte i saken, men noen øyenvitner hevder at det var flere gjerningsmenn.

“Hevnangrep”
Her hjemme skaper nettstedet document.no debatt ved å kalle hendelsen på Finsbury Park for et “hevnangrep”.

– For når en hvit mann kjører en varebil inn i en folkemengde ved en av Storbritannias mest beryktede moskeer, har vi etter alt å dømme å gjøre med et lenge varslet, innfødt hevnangrep mot muslimer. Det betyr at det falt en mørk skygge over den allerede nokså problematiske sameksistensen mellom muslimer og innfødte i Vest-Europa. Det har riktignok ligget i luften, men en lydmur og en psykologisk barriere er brutt idet en terrorist skriker at han vil drepe alle muslimer, går det frem i skribent Christian Skaugs kommentarsak.