Saudi-linker til britisk jihadisme

Foto: Illustrasjon.
Foto: Ben Murray
Saudi-Arabia er den fremste utenlandske støttespilleren av islamistisk ekstremisme i Storbritannia, hevder en ny rapport.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Ifølge BBC, hevder rapporten fra den høyreorienterte tenketanken Henry Jackson Society, at det finnes “klare og voksende forbindelser” mellom saudiske støttespillere og britiske islamistiske og ekstremistiske organisasjoner.

Ifølge rapporten er både Saudi-Arabia og andre rike Gulf-stater, samt også Iran, innblandet i finansieringen av ekstreme grupperinger.

I rapporten krever også Henry Jackson Society en offentlig utredning av Saudi-Arabias og andre Gulf-staters rolle i finansiering av islamistiske ekstremister.

Ifølge rapporten er både Saudi-Arabia og andre rike Gulf-stater, samt også Iran, innblandet i finansieringen av ekstreme grupperinger.

– Grupperinger, organisasjoner og ekstreme moskéer får økonomiske midler, som går til promoteringen av hatpredikanter, ekstremistisk materiale og voldelige jihadistiske grupper.

Saudi-Arabias ambassade har i et skriv til BBC avvist anklagene fra rapporten på det sterkeste.

Flaut for May
Videre skriver BBC at en annen liknende rapport, bestilt på oppdrag av daværende statsminister David Cameron i 2015, vil kanskje ikke se dagens lys.

– Rapporten ligger på statsminister Theresa Mays skrivebord, men det er sannsynligvis sterk motvilje mot å offentliggjøre denne grunnet innhold som tolkes som “pinlig” for regjeringen, mener BBCs sikkerhetspolitiske korrespondent Frank Gardner.

Sterkt motsetningsforhold
For det ligger et sterkt motsetningsforhold i kampen mot terror og mot jihadistisk ekstremisme, samtidig som sterke religiøse og politiske krefter hos en “formell alliert” bruker mye ressurser på å promotere en veldig konservativ og til tider ekstrem og voldelig form for islam i Vesten.

Saudiske og britiske myndigheter samarbeider militært i utveksling av våpensystemer. Ifølge Saudi British Joint Business Council var også Storbritannia den nest største investoren i landet, og britiske firmaer brukte opptil 11,5 milliarder pund i den saudiske økonomien i 2015. 

I fjor høst avslørte Utrop gjennom en kartlegging av ulike moskéer hvordan land som Saudi-Arabia og Iran ville utbre sin versjon av islam, og hvordan man er i ferd med å få økt politisk, økonomisk og ideologisk innflytelse blant muslimer i Norge.