Kontrovers etter Listhaug-tur til Sverige

 

Reaksjonen fra byrådsleder Karin Wanngård (Socialdemokraterna) har kommet i et leserinnlegg sendt til Aftenposten

I innlegget hevder Wanngård blant annet at Listhaug åpenbart ikke var “opptatt av å lytte, lære eller ha en dialog”.

 
Foto : Lena Dahlström

– Når innvandring- og integreringsministeren sprer løgner som er skapt av høyrepopulister om såkalte “no-go soner” i Stockholm og Sverige, bidrar hun til å øke polariseringen i samfunnet. Listhaug hindrer integrering som baserer seg på fakta og respekt for menneskelig verdighet. Sylvi Listhaugs måte å bruke sin offisielle tittel og posisjon, med den hensikt å spre usaklig propaganda i en vennligsinnet by, er usmakelig og en utnyttelse av vår gjestfrihet som jeg aldri hadde trodd jeg kom til å få oppleve i Norden.

– Ukorrekt bilde av Sverige
Tidligere statsminister Carl Bildt sier til NRK at han ikke kjenner seg igjen i Listhaugs beskrivelse av “svenske tilstander”.

– Sverige er et velfungerende samfunn og vi har hatt fremgang i innvandringspolitikken vår. Det finnes absolutt områder der det er problemer, og det ser vi at det alltid gjør i en overgangsperiode.

Sveriges nåværende statsminister Stefan Löfven advarer Sylvi Listhaug mot å blande seg i svensk innvandringspolitikk, og støttet sin ministerkollega Helene Fritzons beslutning om å ikke holde møte med den norske innvandringsministeren.

 
Foto : European Council

Heidi Avellan, som er politisk sjefredaktør i Sydsvenskan og Helsingborgs Dagblad, sier hun oppfattet besøket som valgkamp.

– Jeg oppfatter dette som et grep som er tatt til valgkampanjen. Mitt bilde av Listhaug er at hun er dyktig på PR og at hun ser at hun kan få oppmerksomhet i Norge gjennom å vise et ukorrekt bilde av Sverige og Sveriges innvandringspolitikk, sier hun til NRK.

– Unødvendig provokasjon
Her hjemme kaller Civita-leder Kristin Clemet turen for en “provokasjon”.

– Listhaug vet hva hun gjør. Reaksjonene blir voldsomme og hun vet at det er mange som liker dette. Det er mange som ikke er enig med meg, sier Clemet som mener er det er helt OK å reise til Sverige på studietur. Men hun reagerer på tidspunktet mindre enn to uker før et valg, når hensikten bare er å studere det som går dårlig, sier hun til Aftenposten.

Foto: Arkiv.
Foto : Presse

– Forutsigbar mediedekning
Nina Hjerpset-Østlie, redaktør i rights.no ser på sin side for seg mediedekningen av Listhaugs besøk i Sverige som “forutsigbar”.

– Kritikken handler egentlig ikke om Sylvi Listhaug eller innvandring i seg selv, men begge er nå engang temaer som i stor grad utstiller hvor ensidig Medie-Norge er…Blant 20 av gårsdagens toppsaker handlet ti om Listhaug – samtlige med negativt fortegn. At publikum i liten grad er med på festen, kan sannsynligvis leses av opplagstall så vel som de siste valgmålingene, skriver Hjerpset-Østlie i en kommentarartikkel i Aftenposten.

Til NRK sier hovedpersonen at hun forstår kritikken fra svenske politikere.

Sylvi Listhaug
Foto : Justis- og beredskapsdepartementet

– De har en annen debatt i Sverige, og langt mindre åpenhet enn vi er vant til i Norge. Her tar vi tak i utfordringer og diskuterer dem. Så sånn sett har jeg forståelse for det, sier Listhaug.