40 organisasjoner ber Italia skrote migrantavtalen med Libya

Italia kan fornye flyktningavtalen med Libya, noe som kritiseres sterkt av organisasjoner.
Foto: Tommaso Della Longa/Italian Red Cross
Redd Barna, Amnesty International og 38 andre organisasjoner ber Italia om å skrote den EU-støttede avtalen med Libya om å hindre båter i å nå Europa.
53Shares

Redd Barna, Amnesty International og 38 andre organisasjoner ber Italia om å skrote den EU-støttede avtalen med Libya om å hindre båter i å nå Europa.

I henhold til avtalen fra 2017 bidrar Italia og EU med å finansiere, trene og utstyre den libyske kystvakten. Kystvakten i det nordafrikanske landet stanser i sin tur båter med migranter og
flyktninger i Middelhavet og tvinger dem tilbake til det konfliktfylte landet.

Ifølge aktivister har nesten 100.000 mennesker blitt stanset på dette viset de siste fem årene. Mange antas å ha endt opp i libyske interneringssentre som blant andre pave Frans har sammenlignet med konsentrasjonsleirer.

Tortureres

– Europa, forsvarer av menneskerettigheter, må under ingen omstendigheter inngå avtaler med et land der migranter tortureres eller blir ofre for slaveri eller seksuelt misbruk, sier Claudia Lodesani, leder for Leger Uten Grenser (MSF) i Italia – som også er med på appellen.

Italias nye statsminister, som leder den mest høyreorienterte regjeringen i landet siden andre verdenskrig, har lovet en streng politikk overfor båtmigranter. Dersom regjeringen ikke skroter Libya-avtalen innen 2. november, blir den automatisk fornyet i ytterligere tre år.

Norsk bidrag

Norge har også bidratt til den libyske kystvakten gjennom EUs fond for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over Middelhavet (EUTF).

FN har gjentatte ganger advart om at migranter og flyktninger i Libya risikerer tortur, menneskehandel, voldtekt og andre overgrep.

Mange av dem som tvangsreturneres til Libya, plasseres ifølge Amnesty
International
i interneringsleirer og blir utsatt for overgrep, utpressing og tvangsarbeid.

(©NTB)