Vil forby tildekking av ansikt

Folketinget er drømmen: hit ønsker engang de dansk-pakistanske Ahmad-brødrene å komme inn med sine politiske kampsaker.
Foto: ft.dk/Anders Hviid
Danmarks regjering har nå sendt det såkalte «burkaforbudet» ut på høring. Høringsforslaget vil gjøre det forbudt å dekke til ansiktet, kun med unntak for vinterklær og Halloween.

– Forbudet skal ramme folk som går med burka, nikab eller finlandshette. Ifølge grunnloven kan man ikke innføre et forbud kun mot burkaer, sier justisminister Søren Pape Poulsen, ifølge NTB/Dagbladet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre gikk i oktober ut med støtte til forslaget, som ble fremmet av det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti.

Et stort flertall i Folketinget vil stemme for lovforslaget som på folkemunne er døpt burkaforbudet, meldte danske medier i oktober.'

Kontroll-symbol
Ifølge Danmarks Radio har Liberal Alliance gitt sine medlemmer av folketingsgruppen full frihet til å stemme etter individuelt syn på lovforslaget.

Flere av sosialdemokratene er på sin side helt klare på å stemme for forbudet.

– Vi mener at burka og niqab skal forbys. Det er symbolet på sosial kontrol, på at kvinner ikke har frihet og likestilling, eller muligheter til å komme inn på jobbmarkedet, er tonen fra folketingsrepresentant Trine Bramsen.

Unntak fra tildekningsforbud
Enkelte unntak fra forbudet vil likevel bli gjort. Høringsforslaget slår fast at det skal være lov å dekke til ansiktet eksempelvis ved å bruke vinterklær når det er kaldt. Kostymer og masker i forbindelse med halloween og fastelavn, og tildekking av ansiktet som følge av arbeidsmessige årsaker, er også på unntakslisten.

– Det kan eksempelvis være ved bruk av beskyttelsesutstyr, eller hvis man arbeider som butikkmaskot og i den forbindelse skal ha på seg et kostyme som dekker ansiktet, heter det i lovforslaget.