Russland kobles til NMR

Høyreekstremist rekker ut håndhilsen under en demonstrasjon. Forskere har funnet ut at det er de samme tankemønstrene som ligger bak høyreekstrem som islamistisk radikalisering.
Foto: Jason/Flickr
Det er klare koblinger mellom Russland og Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) i Sverige, mener forsker. 

– Russland står bak initiativet for å organisere grupper på både ytterste høyre og ytterste venstrefløy i Nato-land. Hensikten skal være å skape splid internt i andre land.

Det sier Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole. Han har i notatet «Divide and Rule» gått gjennom hva 15 forskjellige sikkerhetstjenester i elleve Nato-land vet om hvordan Russland driver påvirkning i Europa. Kilden er åpne trusselvurdringer gjort av disse tjenestene de fem siste årene, skriver NRK.

Karlsen forteller til NRK at Den nordisk motstandsbevegelse i Sverige var på et åpningsmøte til en organisasjon som ble kalt World National Conservative Movement i 2015, hvor et 50 talls ekstreme grupper fra Europa var samlet.

– Ifølge latvisk etteretningstjeneste er dette et forsøk fra Russland på å organisere ekstreme grupper i Europa for å drive politisk påvirkning og splitt og hersk. Også svensk sikkerhetspoliti sier at Russland står bak det å bruke ekstreme grupper for å skape politisk påvirkning, sier Karlsen.

Avviser
Forsker Johannes Due Enstad ved Universitetet i Oslo, sier til NRK at det er koblinger mellom Russland og Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) i Sverige. Og det svenske Utenrikspolitiske institutt har omtalt Den nordiske motstandsbevegelsen som åpent pro-Kreml.

Dette avvises av NMR, som sier det ikke er riktig at de er under kontroll eller innflytelse av Kreml.

Den russiske ambassaden i Oslo svarer ellers i en mail til NRK at Russland ikke støtter ny-nazistiske og andre ytterliggående organisasjoner på høyresiden. Tvert imot skal arbeid mot alle former for ny-nazisme være en av de viktigste oppgavene for Russlands utenrikspolitikk.