Israelske soldater drepte 15-åring i Betlehem


Foto: Skjermdump / Doha News
I løpet av de tre første dagene i 2023, har tre palestinere blitt drept av israelske styrker. Flere frykter for fremtiden ettersom den nye israelske regjeringen vil bygge ut flere israelske bosettinger i Palestina.
33Shares

2022 var det dødeligste året for palestinske barn på Vestbredden siden FN startet å kartlegge dødsfallene i 2005, melder Redd Barna. 2023 ser foreløpig ikke ut til å bli noe fredeligere. I løpet av årets tre første dager har tre palestinere blitt drept av israelske styrker. Et av ofrene var kun 15 år gammel.

Tirsdag morgen ble den 15 år gamle palestineren Adam Essam Shaker Ayyad skutt i brystet da israelske soldater rykket inn i flyktningleiren Dheisheh, i Betlehem, Palestina, ifølge NTB.

Den israelske hæren bekrefter hendelsen, men sier at soldatene åpnet ild da de ble angrepet med brannbomber.

– Styrkene skjøt mot dem som kastet Molotov-cocktailer og truet dem på livet. Det ble registrert treff, heter det i en kunngjøring fra hærledelsen.

De to andre palestinerne som har blitt drept i år, var 22 og 25 år gamle. Ifølge kilder i det israelske forsvaret gikk soldater inn i landsbyen for å ødelegge hjemmene til to palestinere som mistenkes for å ha vært involvert i en hendelse i september, der en israelsk soldat ble drept.

I tillegg til de to drepte, ble tre personer såret under militæroperasjonen.

Den israelske hærens radiostasjon melder om skuddveksling med lokale beboere under operasjonen ved Jenin. Ifølge israelske myndigheter utføres disse militæroperasjonene fordi palestinske grupper utførte en rekke angrep mot israelere som startet i mars i fjor.

10 441 palestinere og 1332 israelere drept siden år 2000

I 2022 har det nesten vært daglige voldshendelser med dødelig utfall på Vestbredden i Palestina. Totalt har 181 palestinere blitt drept av israelske styrker i 2022, ifølge FN. The Times of Israel skrev den 13 desember at 27 israelere og utlendinger så langt hadde blitt drept i palestinske terrorangrep i løpet av 2022.

Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’tselem har 10341 palestinere blitt drept av israelske styrker siden årtusenskiftet. I tillegg har 100 palestinere blitt drept av sivile israelere og israelske grupper.

I samme tidsperiode har 855 sivile israelere og 447 israelske soldater og politimenn blitt drept av palestinere.

SORG: Denne fem år gamle jenta ble drept av det israelske angrepet mot Gaza i august.
Foto : Skjermdump av video/ ahmedhijazee via Palestine Online

Israels nye regjering planlegger å utbygge flere bosettinger

Nå som Benjamin Netanyahu igjen er statsminister i Israel  sammen med den mest høyrevridde og ultranasjonalistiske regjeringen landet noensinne har sett, frykter flere palestinere for det som venter i 2023. Israels nye regjering lover at de vil bygge ut de mer enn 240 bosettingene i Palestina.

Ifølge folkeretten tilhører det okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem, det palestinske folket, men ifølge den nye israelske regjeringen er disse områdene inkludert i Israels landområder som «det jødiske folket har en eksklusiv og utvilsom rett på». 

Leder i Palestinakomiteen, Line Khateeb, er bekymret.

– At israelsk politikk beveger seg til høyre er en utvikling vi har sett over tid. Men dette er en ekstrem høyreregjering. Netanyahu er tilbake med hjelp av ganske ytterliggående krefter, som også mange israelere reagerer på, sier Khateeb til NRK.

VIL IKKE STØTTE OKKUPASJON: Line Khateeb leder i Palestinakomiteen, som helst ønsker en boikott av Israel, mener minstekravet er at Norge innfører forbud mot handel fra okkuperte områder.
Foto : Anna Aronsen Oftedal