Somalia: Al-Shabaab jaget ut av viktig havneby

Somalias væpnede styrker har erobret en strategisk viktig kystby.
Foto: Rick Scavetta/U.S. Army Africa
Somalias væpnede styrker har erobret en strategisk viktig kystby som al-Shabaab-opprørere har kontrollert i over ti år, ifølge somaliske myndigheter.
17Shares

Somalias væpnede styrker har erobret en strategisk viktig kystby som al-Shabaab-opprørere har kontrollert i over ti år, ifølge somaliske myndigheter.

Regjeringsstyrkene i Somalia har siden i fjor høst gjennomført en stor militæroffensiv mot de al-Qaida-tilknyttede opprørerne. Mandag sier regjeringsstyrkene at de tok kontroll over byen Haradhere etter at opprørerne flyktet uten kamp.

Haradhere er en havneby i delstaten Galmudug, rundt 500 kilometer nordøst for hovedstaden Mogadishu.

– Det er en historisk seier, sier statsminister Hamza Abdi Barre.

– De modige medlemmene av de nasjonale væpnede styrkene har ødelagt nasjonens fiende og frigjort den strategiske havnebyen Haradhere, tilføyer han.

Byen utgjorde en sentral forsyningsrute for al-Shabaab, ifølge viseminister for telekommunikasjon, Hussein Ahmed.

Al-Shabaab erobret byen i 2010 etter å ha drevet ut lokale militser og pirater.

De siste månedene har hæren og klanbasert milits tatt kontroll over landområder i delstatene Galmudug og Hirshabelle i en offensiv med bistand fra Den afrikanske union (AU) og luftstøtte fra USA.

Tidligere denne måneden opplyste Somalias viseforsvarsminister at opprørerne i den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab for første gang hadde bedt om forhandlinger med regjeringen i landet.

Dette ble ikke avvist av al-Shabaab, men en anonym talsmann for gruppen understreket at det ennå ikke er innledet samtaler. Det samme bekreftes fra regjeringshold.

(©NTB)