Norsk-bosniere: – Vi vil ha rettferdighet for David

Samlet seg for rettferdighet: Et hundretalls mennesker samlet seg i Sofienbergparken for å kreve at sakene om to ofre for politivold og maktmisbruk tas opp igjen.
Foto: Zoran Garic
En elektrikerstudents mystiske dødsfall har skapt opprør i Bosnia på tvers av etniske skillelinjer. Også her hjemme holdt norsk-bosniere en protest og underskriftskampanje.

Under bannerne “Rettferdighet for David” og “Rettferdighet for Dzenan” har bosniere i og utenfor Bosnia lagt gamle konflikter til side og samlet seg for å kjempe for to unge menn som har møtt samme skjebne.

Én er den 21 år gamle elektrikerstudenten David Dragicevic fra Banja Luke i den serbiske delen av Bosnia. Den andre er 22-åringen Dzenan Memic, som er bosnisk muslim. Førstnevnte ble funnet i elven Crkvina i mars i år, mens Memic døde av hodeskader i 2016.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters mener foreldrene til de to at politiet har beskyttet drapsmennene i begge sakene. 

Når systemet er urettferdig, er det vårt ansvar og vår plikt å si ifra.

Klassifisert som selvmord
Bosnisk politi har i saken med Dragicevic klassifisert døsdfallet som selvmord selv om det foreligger mange beviser som tyder på at gutten ble brutalt mishandlet før han døde. Saken har ført til at faren og venner til avdøde David Dragicevic startet bevegelsen for å komme til bunns i denne saken og påpeke landets utbredte korrupsjon.

I Banja Luka har det vært sammenhengende protester i over en måned, protester som er i ferd med å spre seg til samtlige byer i Bosnia og landene rundt da det har kommet flere uoppklarte mystiske dødsfall frem i lyset

Signerte underskriftskampanje
Også bosniere i utlandet har blitt med i protestbevegelsen, blant annet bosniere i Norge.

Utrop var til stede i Sofienbergparken, da over 100 mennesker samlet seg for å holde appell og signere på en underskriftskampanje. Slik ville bosniere og andre i Oslo vise sin støtte til Davids familie og til alle andre familier som har opplevd liknende maktmisbruk.

– Når systemet er urettferdig, er det vårt ansvar og vår plikt å si ifra. Vi er samlet i dag for å vise støtte til mennesker som bor i vårt opprinnelsesland, fordi vi er alle lei av korrupsjonen i landet, sier Dajan Simakovic, en av arrangørene bak samlingen til Utrop.

– Handler om å vekke opp folk
Simakovic er en av mange som har flyttet fra Bosnia på grunn av det han ser på som “korrupsjonen som har smittet hele systemet”.

– Vi ble fordrevet fra vårt land av de samme menneskene og det samme systemet. Vi visste om denne urettferdigheten, men hadde ingen å kunne si stopp sammen med. Nå, med bevegelsen «Rettferdighet for David», ser vi at folk i Bosnia endelig begynner å våkne, forteller han optimistisk.

Folket som samlet seg i Sofienbergparken, påpekte at saken om David ikke er den første som ble oppklart som “selvmord” eller “ulykke” uten ordentlig bevisfremleggelse.

– For oss er «Rettferdighet for David» ikke bare et prosjekt, eller en engangs-samling i Oslo. Her handler det om mennesker, om fremtiden. For oss, men først og fremst for barna våre, sier norsk-bosniske Dino Cehajic, som også er initiativtaker til markeringen.