Justisministeren vil bruke sanksjoner for å fremme retur.

Justisminister Tor Mikkel Wara vil at slekt og venner skal ha plikt til å melde fra hvis de vet om planlagte tilfeller av kjønnslemlestelse.
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Justisminister Tor Mikkel Wara (bildet) arbeider med EU-landene om visumrestriksjoner overfor land som ikke samarbeider om retur av egne borgere.

Wara diskuterte tirsdag med EUs justis- og innenriksministre i Luxembourg om visumregelverket bør kobles til retursamarbeid.

– Vi mener at det er effektivt virkemiddel å bruke visumrestriksjoner overfor land som ikke samarbeider om retur. Det mener også flertallet av de europeiske landene og vi arbeider nå sammen for egne regler om dette. Dette vil bidra til mer effektiv retur overfor tredjeland som er en felleseuropeisk utfordring i dag, sier Wara etter diskusjonen blant ministrene i Luxembourg tirsdag.

Wara understreker at effektiv retur av asylsøkere uten lovlig opphold i Norge er en sentral og nødvendig del av en streng og rettferdig flyktning- og migrasjonspolitikk. Dette er et prioritert satsingsområde for regjeringen, fremholder han.

– Diskusjonen i dag var god, og vi er enige med de andre Schengen-landene om at det er på tide å bruke visumregelverket mer aktivt som et verktøy i returarbeidet. Dette vil føre til at vi har flere virkemidler overfor land vi i dag har utfordringer med, sier Wara.

Justisministeren innrømmet overfor VG i forrige uke at Norge har et kjempeproblem med å få tvangsreturnert ulovlige innvandrere til Iran og Irak. Kriminelle som blir straffedømt igjen og igjen sendes ikke ut av Norge.

Ifølge politiet krever både Iran og Irak at deres borgere skal reise hjem frivillig, dersom politiet ikke klarer å fremskaffe passene deres. Wara sa at praksisen stiller alle europeiske land i en vanskelig situasjon.

– Dette er ikke et norsk problem, dette er et europeisk problem at de ikke vil ta imot det vi mener er deres borgere. Og at vi ikke klarer å bevise at det er deres borgere gjennom pass.

(©NTB)