Humza Yousaf ny førsteminister i Skottland


Foto: Wikicommons/Scottish Government
Humza Yousaf tar over for Nicola Sturgeon som leder for landets største parti SNP og blir med det førsteminister i Skottland.

Medlemmene av SNP fikk to uker på å stemme på sin foretrukne kandidat, og avstemmingen ble avsluttet klokken 12 norsk tid.

Yousaf blir historisk som den første med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn som blir partileder. Han er skotskfødt, med to foreldre som har pakistansk bakgrunn. Faren er opprinnelig fra Punjab, mens moren ble født i Kenya, og var en del av landets sør-asiatiske minoritetsmiljø.

Humza Yousaf har så langt vært helseminister, og knivet med finansminister Kate Forbes om å ta over etter Sturgeon, ifølge en meningsmåling gjennomført av Ipsos.

Tidligere minister for samfunnssikkerhet Ash Regan stilte også.

I sin siste opptreden i det skotske parlamentet Holyrood torsdag, sa Sturgeon at hennes etterfølger enten kom til å bli den andre kvinnen i stillingen, eller den første med minoritetsbakgrunn.

– Uansett sender det et sterkt signal om at den høyeste stillingen i landet er noe enhver ung person i Skottland kan strebe etter, sa Sturgeon.