– Europa tilhører europeerne, flyktningene bør vende hjem

 
Foto: Wolfgang H. Wögerer
Ferske uttalelser fra Dalai Lama (bildet), buddhismens høyeste religiøse overhode, skaper debatt og kontrovers.

Uttspillet skal den spirituelle og religiøse lederen ha kommet med under en konferanse i Malmø for et par dager siden, ifølge den singaporiske avisen Business Times.

Ifølge avisen skal Dalai Lama også ha sagt at «Europa har en moralsk plikt å hjelpe flyktninger som virkelig står i livsfare».

– Europa må motta flytningene, hjelpe dem og utdanne dem. Men sørg for at de til slutt vender tilbake og gjenoppbygger sine opprinnelsesland. Jeg tenker at Europa tilhører europeerne.

Europa må motta flytningene, hjelpe dem og utdanne dem. Men sørg for at de til slutt vender tilbake og gjenoppbygger sine opprinnelsesland. Jeg tenker at Europa tilhører europeerne.

Får motbør på sosiale medier
Uttalelsene har skapt kontrovers, og flere har allerede kommet med kritikk av Dalai Lama. En indisk Twitter-bruker kaller ham for «en førsteklasses fanatiker».

– Jeg tenker at Dalai Lama burde gå foran med et eksempel, og returnere til Tibet for å gjenoppbygge landet.

En annen bruker, en Kashmir-basert filosofistudent kaller ham for en «hykler og en ryggslikker».

– Hvor var du da disse europeiske landene bombarderte muslimske land og ødela alt?, spør han retorisk.

For den 14. Dalai Lama, som selv kom til India på flukt fra den kinesiske intervensjonen i Tibet i 1959, er ikke dette første gang han har kommet med liknende uttalelser og flyktningkrisen i Europa. For to år siden mente han at det var «for mange flyktninger i Europa» i et intervju i den tyske avisen Allgeimeine Zeitung.