Norsk nasjonalist i Ukraina: – Jeg ble torturert

 
Foto: Skjermdump/YouTube/Hromadske International
Joachim Furholm skulle kjempe i krigen mot pro-russiske separatister i Donbass-regionen, men kun en måned senere ble han utvist fra krigssonen. Han anklager også ukrainsk politi for å ha utsatt ham for tortur.
0Shares

Furholm (bildefaksimilet) kom til Ukraina i slutten av våren og signerte en kontrakt med det ukrainske forsvaret. Under ukrainsk lov kan utlendinger og statsløse tjenestegjøre i den ukrainske hæren.

En måned senere fikk han plutselig beskjed om at kontraktsforholdet var avsluttet og at han måtte forlate krigssonen.

– Åpenbart finnes det folk i Oslo som ikke liker meg på grunn av mine radikale nasjonalistiske synspunkter, og de har brukt sin politiske innflytelse i Kyiv for å få meg sparket ut av den ukrainske hæren, sier han i et intervju med den ukrainske tv-kanalen Hromadske.

Slått i ti timer
Furholm viser til at han har vært anklaget for ny-nazistiske sympatier, og sier at han “respekterer” terroristen bak 22. juli-terroren, Anders Behring Breivik.

Han anklager også ukrainsk politi for å ha utsatt ham for ulovlig arrestasjon og tortur. Arrestasjonen skal ha skjedd på vei tilbake til Kyiv fra frontlinjen.

– Jeg ble tatt til et ukjent sted og slått i hodet og håndledd i opptil ti timer. Jeg ble tatt hånd om av veldig profesjonelle folk, som visste hvordan de kunne utføre smerte uten å etterlate spor av mishandlingen, sier Furholm, mens han viser Hromadskes journalist en angivelig sertifikat fra en traumatolog.

Vil ikke hjem til Norge
Ukrainsk politi sier selv i et tilsvar til tv-kanalen at de aldri har arrestert nordmannen, og de ikke kjenner til saken.

Selv vil Furholm tilbake til frontlinjen. Han befinner seg for tiden på basen til en annen ukrainsk regiment, og sier han ikke ser noen fremtid i Norge. 

– Jeg har lyst til å bli ukrainsk statsborger. I Norge kan jeg bli tiltalt for terror, og i Vesten liker de ikke radikale nasjonalister, avrunder han.