Fritt-Ord prisvinner:

– Jeg ble fremstilt som offer

Louiza Louhibi etterlyser mer balansert journalistikk.
Foto: Claudio Castello
– I dag angrer jeg på at jeg ble kjendis på å fortelle om voldtekt, derfor skriver jeg historien for meg selv, i en spalteplass, uten et journalistisk blikk, skriver Louiza Louhibi.
0Shares

Louiza Louhibi er spaltist i Radikalportal.no, og har skrevet en rekke innlegg de siste ukene. I et av innleggene publisert på tirsdag skriver hun følgende: 

– Jeg fikk pris, holdt foredrag rundt omkring i landet og journalisten som lagde saken om meg gjorde meg til en rikskjendis. Hun ble nominert til Gullpennen for saken om meg. Men jeg angrer litt på det i etterkant. 

I 2011 stod Louhibi frem i riksdekkende medier og fortalte at hun hadde blitt utsatt for en overfallsvoldtekt i Oslo i 2008, da hun var 17 år gammel.

Jeg skulle beskyttet meg selv, men media kan fremstille saker annerledes også

I 2012 ble hun tildelt Fritt Ords honnør for mot i debatten om seksualisert vold mot kvinner, og for aktivt å ha imøtegått ekstreme holdninger som har religiøs og politisk forankring. Se hele prisutdelingen og talene her.

– Fremstilt som offer
“Louiza (21) ble voldtatt: Står frem for å fjerne skammen”, skrev VG. Det var i VG Louhibi stod fram og fortalte om overfallsvoltekten. 

– Det ble mye styr rundt det å være et offer for voldtekt, media ville ikke selger saker som handlet om at jeg hadde kommet meg videre. Det er viktig å snakke om voldtekt, men å fremstille kvinner som utleverer en historie for et offer er feil retning å gå. Jeg er opptatt av at jeg er mer enn bare denne historien. Den er ikke min identitet, det var en situasjon. En opplevelse som man ikke glemmer, men som man kan komme sterkere ut av.

– Jeg deler historien fordi jeg føler det er viktig å sette søkelys på tematikken og for å bli ferdig med den. Jeg deler fordi jeg vil at menn skal forstå alvoret i hva voldtekt egentlig innebærer.

– Mente du at VG skulle ha beskyttet deg?

– Nei, jeg skulle beskyttet meg selv, men media kan fremstille saker annerledes også. Mindre offervinkling og mer av sterke kvinner som åpner seg men lever vanlig liv til tross for  noe har opplevd. Men vi er forskjellige, det er viktig å understreke, sier hun til Utrop.

Hvordan mener du VG skulle fremstilt?

–De kunne spurt meg mer om hvordan det gikk i dag. Jeg har hatt romanser, jeg drikker og går beruset hjem, jeg lever et vanlig liv som stort alle kvinner. Livet kan gå videre. 

Kritisk til Fritt-Ord prisen
Du nevner ikke noe om Fritt-Ord prisen i spalten? Du fikk prisen blant annet som følge av oppslaget i VG? 

– Jeg er ydmyk ovenfor prisen, men er litt kritisk til utdelingen. Kanskje gjorde de det vondt verre med både å koble opp prisen til voldtekt og for å ha talt imot ekstremister. Man setter folk i en vanskelig rolle etter utdelingen på vegne av en stiftelse som har hatt kontroversielle stemmer som Shabana Rehman og Nina Karin Monsen. Det er viktig for meg å være kritisk, men ikke kontroversiell, sier hun til Utrop.

Det lykkes ikke Utrop få kommentar fra VG.