Rundt 1000 båtmigranter på et døgn til Kanariøyene – krever strakstiltak

Godt over 1000 har ankommet bare denne uka.
Foto: Unsplash
Mer enn 900 migranter fordelt på minst ti båter har kommet til Kanariøyene det siste døgnet, og flere er på vei, meldte spanske myndigheter sent fredag.

Mer enn 900 migranter fordelt på minst ti båter har kommet til Kanariøyene det siste døgnet, og flere er på vei, meldte spanske myndigheter sent fredag.

Fem båter med totalt 526 mennesker har kommet i land på El Hierro, den minste og vestligste av øyene, ifølge tall fra Spanias sjøredningstjeneste.

I tillegg har fem båter kommet i land på Tenerife og Gran Canaria med i underkant av 400 mennesker til sammen.

Ytterligere to båter med anslagsvis 150 personer var på vei til El Hierro fredag kveld, ifølge en redningstjenesten, som har sin fulle hyre med å redde folk i land fra båtene.

Helsevesenet overbelastet

Øya El Hierro har bare 11.000 innbyggere. Og selv om noen hundre av de ankomne dit er fraktet videre til en av de større øyene, sliter myndighetene med kapasiteten. Godt over 1000 har ankommet bare denne uka.

Ordfører Juan Miguel Padron i byen El Pinar uttalte fredag til spansk TV at alle sykepleiere og leger i byen er tatt ut av vanlig arbeid for å håndtere situasjonen.

Øygruppas myndigheter krever «ekstraordinære strakstiltak» fra både Spania og EU.

Kritiserer regjeringen

Tilsynelatende utnytter menneskesmuglere klarværet til å sende folk i båter til øygruppa, som på det nærmeste ligger 100 kilometer fra Marokko.

Kanariøyenes statsminister Fernando Clavijo beskriver situasjonen som uutholdelig.

– Vi er forbauset og forskrekket over stillheten fra den spanske regjeringen, som synes å være fullstendig likegyldig til hendelsene knyttet til migrasjon og presset som alle kanariøyene står overfor, sier Clavijo.

EU-møte og asylpakt

EU-ledere møttes fredag til et uformelt toppmøte i spanske Granada, hvor pågangen av asylsøkere, spesielt til den italienske øya Lampedusa, er høyt på dagsordenen.

Migrasjon er for tiden EUs største utfordring, og den høye migranttrafikken i sommerhalvåret har på dramatisk måte vist behovet for en felles europeisk politikk om fordeling av migranter og utgifter.

Denne uka vedtok EUs ministerråd en asylpakt som betyr strengere og mer standardiserte regler. Gjennom en såkalt obligatorisk solidaritetsordning er alle landene forpliktet til å ta imot en viss andel asylsøkere. De kan imidlertid velge å betale i stedet.

Langt fra Afrika

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor så mange mennesker på flukt ankommer kysten av nettopp El Hierro. Kanariøyene ligger i Atlanterhavet utenfor den vestafrikanske kysten, men El Hierro er blant øyene som ligger lengst fra Afrika.

– El Hierros innbyggere er hjelpsomme og empatiske folk som har førstehåndskunnskap om hva migrasjon innebærer. Men de er ikke forberedt verken når det gjelder plass, befolkning eller ressurser til å håndtere et så stort antall migranter, heter det i en uttalelse fra myndighetene på øya.

Mange har mistet livet

De siste årene er fluktruten til Kanariøyene blitt hyppigere brukt som følge av strengere kontroll i Middelhavet. Forlis er vanlig ettersom denne sjøveien er spesielt farlig.
Bare i årets første seks måneder mistet minst 951 mennesker livet i forsøket på å ta sjøveien til Spania, ifølge den spanske hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras.

Mellom januar og september ankom nesten 15.000 migranter Kanariøyene, noe som er nesten 20 prosent flere enn i samme periode i 2022, ifølge det spanske innenriksdepartementet.

(©NTB)