Danmarks statsministerfavoritt skeptisk til innvandrere

Mette Frederiksen ligger an til å bli Danmarks nye statsminister etter valget i vår.
Foto: ft.dk
Tøffere innvandringspolitikk åpnet veien til Danmarks viktigste politiske stilling for Mette Frederiksen.

Frederiksens parti Socialdemokratiet er Arbeiderpartiets danske søsterparti. Etter nederlag etter valget i 2015, overtok Frederiksen som partileder.

Da måtte Socialdemokratiet innrømme at deres innstilling til innvandrerpolitikken var i utakt med deres velgere. Mette Frederiksen snudde derfor 180 grader på dette politikkområdet. 

Nå ligger Frederiksen an til å bli Danmarks neste statsminister etter valget denne våren.

– Hun har innført en langt strammere politikk, og det er et kursskifte mange velgere er fornøyde med, sier Thomas Larsen til NRK.

Historien har vist at innvandringsspørsmålet er viktig for danskene. Høyrepopulistiske Dansk Folkeparti har opplevd fremgang gjennom 20 år. Partiet har en streng innvandringspolitikk som fanesak.

Etter Frederiksens snuoperasjon, har resultatet til Dansk Folkeparti gått nedover i meningsmålinger. Mye fordi Mette Frederiksen har adoptert politikken i samspill med en merkant høyredreining, og gått enda lenger på enkelte områder:

  • Innføre tak på hvor mange ikke-vestlige utlendinger som kan komme til Danmark i løpet av et år.
  • Opprette mottakssentre for asylsøkere utenfor Europa (helst i samarbeid med andre europeiske land)
  • Fjerne muligheten for å søke asyl i Danmark
  • Strengere krav til familiegjenforening (språk, utdannelse, arbeid og forkunnskaper om Danmark. Den som søker om familiegjenforening må ha jobb og bidra til fellesskapet i Danmark)
  • Flyktninger skal reise hjem så fort forholdene i hjemlandet tillater det.