Lite flerkulturell representasjon på høyresiden i Bergen

Få flerkulturelle politikere er representerte på høyresiden i Bergens-politikken, skriver BT i sin lederkommentar. Illustrasjonsbilde fra Høyres landsmøte i 2016.
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
En gjennomgang avisen Bergens Tidende har gjort, viser at få borgerlige partier kan garantere minoritetsrepresentasjon til høstens kommunevalg i Bergen.
0Shares

– Hverken Venstre, KrF, Senterpartiet, Miljøpartiet eller Folkeaksjonen nei til mer bompenger har personer med minoritetsbakgrunn høyt nok på listene at det er sannsynlig med fast bystyreplass, skriver kommentator Jens Kihl i en lederkommentar i Bergens Tidende.

Frp har Martine Baarholm, som har bulgarsk mor, på femteplass på sin liste. Går man til Høyres liste må man gå helt ned til 16. plass for å finne Vasan Singaravel. 

Til sammenlikning har Ap, SV og Rødt i Bergen en eller flere kandidater med utenlandsk bakgrunn på sikker plass.

– Relativt pinlig

Kihl viser til i kommentaren at dette følger den nasjonale trenden fra sist lokalvalg, da venstresiden var langt bedre på å få inn personer med minoritetsbakgrunn i kommunestyrene i Norge, ifølge SSB.

– For et så stort parti som Høyre er dette relativt pinlig, og svarene fra partiet til BT gir ikke grunn til optimisme. Monica Mæland var leder for nominasjonskomiteen. Hun sier til BT at Høyre har jobbet godt med mangfold. Da er det grunn til å spørre: Er Høyre verkelig fornøyde med denne listen? Mangfold må være mer enn å ha kandidater fra både Bønes og Fana. Til og med i Høyre.

Han ser behovet for at underrepresenterte grupper kommer inn i det politiske systemet.

– Fra andre plasser i politikk og samfunnsliv vet vi at dette trenges: Denne gruppen har gjerne mindre nettverk inn i politikken. 

Klikk her for å lese kommentaren