Soldiers of Odin fjernet fra Facebook:

Facebook og Instagram ute­stenger høyreradikale

Utstengt på sosiale medier (f.v): Lederen av Nation of Islam, Louis Farrakhan, konspirasjonstenkeren Alex Jones og tidligere Breitbart-redaktør Milo Yiannopoulos.
Foto: Fotokollasje
Louis Farrakhan, Alex Jones og andre omstridte høyreradikale aktivister utestenges fra Facebook og Instagram etter overtredelser av selskapets forbud mot hatefulle ytringer. 
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Facebook, som eier Instagram, meldte torsdag at flere ledende stemmer fra ytre høyre nå er utestengt fra de sosiale medieplattformene på permanent basis, melder medier24.no.

En av disse er den amerikanske konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, kjent fra alternativmediet Infowars. Blant andre utestengte finner vi også den polemiske samfunnsdebattanten Milo Yiannopoulos, lederen av gruppen Nation of Islam, Louis Farrakhan, samt konspirasjonsteoretikerne Paul Joseph Watson og Laura Loomer.

– Farlige individer

Jones er mest kjent for å ha beskrevet terrorangrepene i USA 11. september 2001 som en innsidejobb. Yiannopoulos har kommet med provoserende utspill om feminister og muslimer, og vært redaktør hos det sterkt høyrevridde Breitbart News, mens Farrakhan anklages for anti-semittisme.

Vi har alltid kastet ut individer og organisasjoner som promoterer vold og hat.

I mange år har selskaper som tilbyr sosiale medier-tjenester vært under press fra sivile rettighetsgrupper i arbeidet med å slå ned på hatefulle ytringer. Facebook henviste ifølge Nettavisen til deres retningslinjer for farlige individer og organisasjoner for utkastelsen.

– Vi har alltid kastet ut individer og organisasjoner som promoterer vold og hat, uavhengig av politisk ideologi, uttaler en talsmann for Facebook.

Rammer vestlig ytre høyre

Også i Storbritannia går Facebook-utestengelsene utover ytre høyre-grupper, melder The Independent.

Grupper som Britain First, English Defence League og British National Party er nå blokkert fra å poste på nettstedet. Også støtte til disse gruppene regnes nå som brudd på Facebooks retningslinjer, noe som betyr at Facebook-brukere som poster om dem også kan bli utestengt.

Soldiers of Odin, en høyreradikal borgergruppe som ble stiftet i Finland i etterkant av migrantstrømmen til Europa i 2015, har også fått sin canadiske avdeling utestengt etter at Facebook vurderte de som en hatgruppe.

En kikk på Facebook viser at samtlige grupper av av Soldiers of Odin er slettet. Slettingen gjelder også den canadiske, finske og norske. 

Forskere har beskrevet Soldiers of Odin som innvandringsfiendtlige og anti-muslimske. I Finland har medlemmer blitt anklaget for å trakassere innvandrere under “patruljering”. I Canada var krigsveteranorganisasjonen Royal Canadian Legion nylig innblandet i en kontrovers etter å ha invitert en underavdeling av Soldiers of Odin til et arrangement i byen Hamilton.