Facebook kritiseres for selektiv utestengelse

 
Foto: Pixabay.com
– Facebook gjør fortsatt det mulig for anti-kristne ekstremister å spre idéene sine, til tross for at de hevder at de slår ned på innhold som «fremmer vold og hat», skriver redaktør i The Daily Mail, Jake Wallis Simons, i en lederartikkel.

Lederartikkelen på The Daily Mail, datert 4. mai, er svært kritisk til sosiale medier-giganten, og det han ser på som en selektiv form for utestengelse.

Wallis Simons viser til at avisen har avslørt at ekstreme islamister så langt ikke har blitt rammet av de nye retningslinjene for hatprat.

Wallis mener Facebooks nye regler for hatprat ser ut til å ramme selektivt. 

– I dag har The Daily Mail, gjennom sin dekning, anklaget Facebook for hykleri når horder av anti-kristne fanatikere og antisemitter fortsatt får lov til å ha profiler, til tross for en rekke klager fra andre brukere, skriver han i lederartikkelen.

Rapporterte islamister fikk bli igjen

Fra før av har profilerte aktører på ytre høyre og i ulike konspirasjonsmiljøer, som Alex Jones og Milo Yiannopoulos, blitt utestengt fra alle Facebooks og Instagrams plattformer.

Les Utrops sak om Facebook-utestengelse

En av de ekstreme islamistene som fortsatt får lov til å være på Facebook er den kontroversielle pakistanske predikaten Khadim Hussain Rizvi. Rizvi har blant annet støttet henrettelse av den kristne blasfemidømte kvinnen Asia Bibi.

Fiyaz Mughal, leder for organisasjonen Faith Matters, kjemper mot religiøs forfølgelse og rasisme. Høsten 2017 rapporterte han Rizvis Facebook-side, uten at det førte frem. 

– Hvordan kan denne farsen fortsette, når Facebook sier at de står opp mot ekstremisme, men ikke gjør noe? Ekstremistiske grupper som Hizb ut-Tahrir og Det muslimske brorskap er svært aktive på Facebook, både som organisasjoner og gjennom enkeltprofiler, sier han til The Daily Mail.

Tilbakeviser kritikk

Overfor avisen tilbakeviser Facebook kritikken, og sier at man tar situasjonen på alvor.

– Facebook har investert tungt i spesialistgrupper, ekspertpartnerskap og ny teknologi for å identifisere, vurdere og fjerne ekstremistisk innhold. Vi jobber hardt for å gjøre Facebook til et fiendtlig sted for ekstremisme og tillater ikke at grupper eller personer engasjerer seg i terroraktivitet eller poster innlegg som uttrykker støtte til terrorisme.