Høyrevridd innvandringspolitikk, venstrevridd velferdspolitikk

 
Foto: News Oresund/Sofie Paisley
Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen vil stoppe asylinnvandring, samtidig som hun vil satse mer på velferd og klima. Kombinasjonen kan bli en valgvinner.
0Shares

Frederiksen kan ifølge de siste målingene trolig bli Danmarks neste og yngste statsminister etter kveldens valg.

Ifølge NRK Urix har danskene i denne folketingsperioden satt en stopp for å motta kvoteflyktninger og vedtatt det som blir kalt paradigmeskiftet i dansk utlendingspolitikk.

Frederiksen ønsker selv en omlegging av hele asylsystemet, med stopp i all asylinnvandring til Danmark, og opprettelse av mottakssentre utenfor Europa. Frederiksen vil også åpne for et moderat antall kvoteflyktninger, og sette et tak på antallet ikke-vestlige innvandrere som kan komme til landet.

En balansekunst

For å få til dette, er hennes mål å få til en sosialdemokratisk mindretallsregjering etter valget. Ifølge NRK Urix vil Frederiksen og Socialdemokratiet samarbeide med høyresiden om en stram innvandringspolitikk, og med venstresiden i sosial- og klimapolitikken.

Utfordringen ligger i å få med seg resten av rød blokk i dansk politikk (Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten). Dette er partier som i motsetning til Socialdemokratene vil ha en liberalisering av innvandringspolitikken.

Les hele saken på NRK Urix

Tidligere i Utrop: Et produkt av Europas strammeste innvandringsdebatt

Tidligere i Utrop: – Stem, muslimer!