Ny dansk regjering beholder stram innvandringspolitikk

Sosialdemokraten Mette Frederiksen overtar som statsminister i en regjering som beholder en stram innvandrings- og asylpolitikk.
Foto: News Oresund/Sofie Paisley
Enighet er oppnådd i de danske regjeringsforhandlingene. Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, blir landets nye statsminister.

Socialdemokratiet vil styre landet med en mindretallsregjering, med støtte i en politisk avtale framforhandlet sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, melder VG.

Valget i Danmark ble holdt 5. juni. Valget ga den røde blokken i Danmark klart flertall over den sittende koalisjonsregjeringen, med 93 av de 179 plassene i Folketinget. 

Etter at enigheten var oppnådd og offentliggjort, strømmet det på med nyheter fra de ulike partiene i samarbeidet om hvilke nye retninger som vil bli meislet ut i dansk politikk. Særlig gjelder dette innvandring, klima og økonomisk politikk.

Vil ta imot kvoteflyktninger

Frederiksen gikk til valg på at de strenge reglene for innvandring til Danmark blir opprettholdt, men landet vil ta imot kvoteflyktninger igjen, og flyktninger i arbeid vil få bli så lenge de har en jobb.

– Vi har fortsatt fokus på hjemsendelse og midlertidighet. Når du er flyktning og kommer til Danmark, så skal du få vår beskyttelse. Men når det blir fred, så skal du reise hjem igjen, sier Frederiksen, ifølge VG.