Dommer stanser Texas-lov om pågripelse av migranter

En dommer satte en migrasjonslov i delstaten Texas på vent, noe som regnes som et tilbakeslag for den republikanske guvernøren Greg Abbott.
Foto: Unsplash
En føderal dommer har blokkert en lov i delstaten Texas som gir politiet vide fullmakter til å pågripe migranter som mistenkes å ta seg ulovlig inn i USA.

Avgjørelsen er en seier for president Joe Biden og hans administrasjon – og en bred avvisning av den republikanske guvernøren Greg Abbotts innsats mot innvandring.

Abbott har imidlertid ikke gitt opp og varsler at saken om nødvendig tas helt til høyesterett.

Loven skulle ha trådt i kraft 5. mars, men en avgjørelse om midlertidig forføyning fra dommer David Ezra har satt den på vent.

Avgjørelsen er et kraftig slag mot flere deler av delstatens håndtering av innvandring, blant annet ved at den avviser republikanske påstander om en pågående «invasjon» langs USAs sørlige grense på grunn av et rekordhøyt antall ulovlige grensekryssinger.

Ifølge dommeren bryter loven også føderale innvandringslover og det grunnlovsfestede prinsippet om at føderale lover har forrang foran delstatslover – og den kan også være til hinder for USAs relasjoner til andre land og forpliktelser til traktater.