Norske forhandlere til Sri Lanka

(Utenriks) Norske forhandlere har med seg Frigjøringstigrenes forslag til permanent våpenhvile, når de denne uka møter den nye regjeringen i Sri Lanka, melder NTB.

Vilkårene for en stabil og permanent våpenhvile i Sri Lanka var hovedtema på møtet mellom statssekretær Vidar Helgesen i det norske Utenriksdepartementet og LTTEs representant Anton Balasingham i London før helga, skriver ukeavisen Tamil Guardian, som kommer ut i London.

Balasingham skal også ha luftet et forslag om at forhandlingene om en endelig fredsavtale skal foregå i India, med bistand fra den indiske regjeringen.

I følge kilder i UD er spørsmål om en permanent våpenhvile stod sentralt under møtet mellom Helgesen og Balasingham. Vidar Helgesen har med seg Tamiltigrenes forslag når han denne uken reiser til Sri Lanka.

Forslaget fra Tamil-tigrene, som Helgesen nå har med seg i
kofferten, dekker spørsmål som avstand mellom de to partenes væpnede styrker, regler som skal sikre bevegelsesfrihet for sivile, samt mekanismer for å behandle eventuelle brudd på våpenhvilen, skriver Tamil Guardian videre.

Tiltak for å bedre levekårene for sivilbefolkningen i geriljakontrollerte områder vil også stå på dagsordenen når Helgesen og resten av den norske delegasjonen møter regjeringsrepresentanter i Colombo.

Den norske statssekretæren skal møte srilankiske forhandlere torsdag eller fredag, før han reiser til Afghanistan. UD vil ikke bekrefte møtedag i Colombo av sikkerhetsgrunner.