Mekka- og arabiskmetall i Kollektivet

0Shares

En av figurene i serien heter Mounir som er en muslim og mekka-metall elsker. Utrop har gleden av å tilby noen av stripene til Lien under , takket være Lien selv. Her er intervjuet med ham.

Har du prøvd å tegne deg selv?
Enhver selvopptatt kunstner/tegner med respekt for seg selv vil lage opptil flere selvportrett. Så ja, jeg har laget ymse selvportrett. Jeg har endog hatt en liten gjesteopptreden i tegneserien Kolektivet!

Har du prøvd å tegen nakne damer?
oooh, æh…ja. Å tegne nakne mennesker generellt er kjempeviktig for enhver tegner….

Når skjønte du at du kunne tegne?
Da foreldrene mine kjefta på meg for å ha skribla på veggene inne i huset… Ganske tidlig, med andre ord.

Når kom du ut av skapet som tegner?
En gang på ungdomsskolen. I 7.klasse, tror jeg. Hadde en serie på trykk i et lokalt skoleblad. Serien handla om en gal eneboer med ei dobbeltløpa hagle og dårlig temperament, og med helstekt kråke som favorittmat. I 9.klasse fikk jeg en fast serie på trykk i lokalavisa hjemme. Det var en humoristisk science fiction kalt Orion, som strengt tatt bare jeg så humoren i…

Hva følte du første gang du så serien din på trykk?
Husker ikke helt aller første gangen. Men første gang jeg fikk noen serier på trykk i et større blad var det julekveld, bursdag og samba på en gang. Det var i bladet KOnK mens jeg gikk på ungdomsskolen, og det var ikke med liten stolthet jeg rusla inn i Narvesen, plukka opp bladet, og viste det for tilfeldige kunder i butikken….. Ja jeg var litt overivrig….

Hva annet kreativt kan du/ holder du på med?
Jeg er animatør og har laget noen tegnefilmer som har blitt vist både på festivaler i inn og utland, og på fjernsyn. Ellers er jeg engasjert i norsk spill og sf-fandom, og utgir et eget fantasy-fanzine kalt Ácin Dambágin. Her prøver jeg å bygge opp en troverdig fantasiverden fra grunnen av. Jeg laget også det første utgitte rollespillet i Norge, kalt Imperium 3000 for mange år siden.

Hva skal du bli når du blir stor?
Nei, si det. Jeg blir nok aldri stor jeg…

Lesbisk nordlending og en muslimsk innvandrer i samme serie. Hvordan kom du på ideen?

De fleste nordlendinger er vel lesbiske, på samme måte som alle innvandrere er muslimer….
Nei, seriøst, så var øsnket med Kollektivet å sette helt ulike personer sammen for å se hvordan det kunne utvikle seg. Man får vel knapt mere ulikheter enn lesbiske nordlendinger, liberale muslimer, satanrockere, Dylan-frelste og naive kvinnfolk… Det har i alle fall funket så det suser så langt. Samtidig er ikke serien statisk; den Dylan-frelste har vært både mormoner og scientolog. Kanskje han blir konservativ kristen senere?…Det hadde jo satt virkelig fart på tingene der i huset….

Hva slags reaksjoner har du fått?

Bare positive – nesten. Forlaget fikk en klage på at jeg hetset Taliban i en stripe, men ellers får jeg stadig hyggelige mailer fra lesere som liker serien.

Hva synes du om det å leke med det fremmede?

Jeg syns ikke det er så fremmed, jeg. Jeg leker kanskje mer med våre holdninger og fordommer mot det vi tror er fremmed.

Hvorfor en muslimsk innvandrer i serien?

Hvorfor ikke. Ikke mange serier i Norge, med unntak av Karine Haaland, tar hensyn til at befolkningen ikke er like homogen som den var for noen tiår siden. Dessuten er det gøy å tulle med muslimer, på samme måte som det er gøy å tulle med tradisjonelle norske holdninger og forhold. Ingen bør spares.

Er det noe forskjell på “arabisk metall” og “mekka metall”?

Ja, veldig. Arabisk metall er profan, mens mekka-metall tilsvarer den norske svartrocken. Djevelen finnes jo i Islam også, og det er ingen grunn til at muslimer ikke også skulle falle fra troen og begynne å brenne moskeer.

I kollektivet: Damer, fester, musikk og studier. Hvordan er det i ditt liv?

Jeg lever et ganske A4-liv, med hus, bil, kone, barn og jobb…. Det mangler bare en hund for at klisjeen skal være perfekt. Men katt har jeg. Og jeg studerer hovedfag filmvitenskap ved siden av jobben som høgskolelærer på mediefag her i Volda.

Bor du selv kollektivt?
Tja, jeg har i alle fall en familie rundt meg… Men jeg har bodd omlag ett år i et studentkollektiv i Trondheim – men det var jo rene søndagsskolen i forhold til Kollektivet.

Hvor gammel er du?
Pent brukt 68-modell.

Hvilken av karakterene i Kollektivet identifiserer du mest med? Og hvorfor?

Ingen og alle. Det er ingen jeg identifiserer meg med som sådan, men samtidig er det jo naturlig at det ligger litt av meg i dem alle i og med at karakterene er et resultat av min fantasi – uten at jeg dermed er satanist eller lesbe (..)

Hvilke mål har du i livet ditt?
Mest mulig lykke på kortes mulig tid for mine medmennesker. Derfor lager jeg seriestriper…

Les stripene her