Adjø 2007

Toppen av kransekaken må ha vært da den iranske presidenten sa at homofili, og derav homofile, ikke finnes i Iran. Mang en lattermuskel må ha fått krampe av den uttalelsen. Dette ble sagt på et amerikansk universitet, og ja, studentene fikk (nesten) latterkrampe. Det kan jeg godt skjønne. På en annen kant i det vidstrakte USA tenker jeg nok det satt en konservativ kristen prest og tenkte: ”Gid jeg kunne si det samme”.

Sommeren var som vanlig. ”Alle” klaget over været. Med ”alle” mener jeg alle i Sør-Norge. Oppe i nord skal de visst ha hatt en ypperlig sommer. Selv var jeg storfornøyd. Ingenting slår litt sommerregn, en god bok og varm kaffe. Svart, uten sukker.

Oljeprisen har slått alle rekorder i år. Den har vært oppe i nesten 100 US dollar per fat, så bilistene har klaget litt mer en ellers på bensinprisen. Men de klager nå uansett. Er det ikke det ene, så er det det andre. Prisen på månedskortet i Oslo skal settes ned til 550 kroner. Reis kollektivt!

I år ble det slått fast at klimaendringene ER menneskeskapte. Det ER vår skyld, alt sammen. Derfor har så å si alle statsledere snakket om klima. Og snakket er vel stikkordet her. Vår egen statsminister, Jens Stoltenberg, er blant disse statslederne. I praksis har Stoltenberg lite å være stolt over i forhold til klimaendringene.

2007 har også vært det store biografiåret. Siste bind i den store Ibsen-biografien har kommet. I tillegg har biografien til Halldis Moren Vesaas, Sigrid Undset og Wenche Foss kommet ut. Einar Førde har fått ikke mindre enn to biografier. Listen kan bli mye lengre.

Utenriks har presidenten i Pakistan, General Pervez Musharraf gått av som hærsjef og er nå sivil president. En gruppe menn med røtter i Pakistan feiret i Oslo at Pakistan hadde blitt demokratisk. Beklager å måtte skuffe dere, men Pakistan er langt fra demokratisk. Og nå som to tidligere statsministere, Bhutto og Sharif, har kommet tilbake fra eksil, kan det neppe bli noe bedre. I nabolandet Afghanistan, og i Irak, fortsetter amerikanernes jakt på terrorister.

Her på berget var det kommunevalg i år. Sosialistisk Venstreparti gikk skikkelig på trynet. Mest sannsynlig på grunn av miljø og høyere utdanning, to av hjertesakene til SV, og de klarte ikke å levere. Forhåpentligvis vil ikke SV la seg overkjøre av Arbeiderpartiet og Senterpartiet i den resterende stortingsperioden.

Mange lager seg nyttårsforsetter for det nye året. Mitt må i så fall være at jeg fortsetter å håpe at Norge skjerper seg i miljøpolitikken.