Ny lokketaktikk

Luftgeværjihad: norsk-irakeren Mohyeldeen Mohammed har tidligere "truet" med et 9/11 på norsk jord. For knapt en måned siden la han ut en video med tittelen "Jihad Norge", hvor han driver med skytetrening.
Foto: Fotofaksimile
PSTs arrestasjon av Mohyeldeen handler om mer enn videomaterialet han har lagt ut på nett. 
0Shares
I dag morges pågrep Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) samfunnsdebattanten Mohyeldeen Mohammad for trusler mot mot kongehuset, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Videoen som blander inn koransitater og ønske om at Allahs hevn overfor de ansvarlige for krigen i Afghanistan og ditto sivilbefolkningens lidelser. I forkant av den omstridte islamistiske protetsaksjonen utenfor Stortinget ble også en 21-åring, trolig konvertitt av latin-amerikansk opprinnelse, arrestert for å ha lagt ut innholdet.
Ifølge VG Nett påpeker Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at det var Mohammad som laget og redigerte videoen. Hvis spaningsarbeidet viste seg rett så er det slik at Mohyeldeens og hans meningsfeller ikke bare er aktive på sosiale nettsteder for å spre sitt budskap, men har interaksjon nok til å kunne danne et elektronisk jihadistmiljø i Norge.
Tette kort 
For en tid tilbake fikk jeg det korte og kontante svar “ingen kommentar” fra tjenesten da jeg skulle snakke med dem om den berømte skytevideoen som samme person hadde lagt ut på sin YouTube-konto. Inntrykket jeg sitter er at å si minst mulig, særlig i lys av Kristiansen-saken om norske agenter i Pakistan, er og blir beste strategi (og etterpåklok dyrt lærdom) for PST. 
I lys av denne saken har man også debattert om dette er en trussel mot konge, statsminister, utenriksminister og andre norske offentlige tjenestefolks liv og lemmer. Å ønske at noen blir rammet av Guds vrede og straffes er også andre religiøse ekstremisters domene, ikke nødvendigvis bare jihadister og ytterliggående islamister.
Oppdatert trusseldefinisjon
Jeg tror det handler rett og slett om en ny etterretningstaktikk og en oppdatert trusseldefinisjon som har kommet i etterkant av terrorangrepet 22. juli. Ekstreme og ytterliggående miljøer skal lokkes frem i offentligheten, loves åpen debatt og så avventer man med å fakke noen hvis det finnes et snev av strafferettslig ansvar i hva de har gjort, sagt eller skrevet.
Mohyeldeen, ekstrem som han er, er faktisk langt på nær like ille som andre jeg (og sikkert flere andre) har sett på nett. Fordi først og fremst handler ikke dette om digital tøys, men om man viser en fullstendig ringeakt for det demokratiske systemet som Norge er bygget på og for andres liv og helse. Overnevnte person må ha skjønt tegninga for lenge siden, eller rett og slett ikke klok nok til å innse at hva man gjør i det offentlige rom har konsekvenser.
For aldri har en arrestasjon vært mer opplagt.