Hvor lenge varer Europas nye migrasjonsport?

Flyktninger og migranter kommer strømmer til Italias sørlige Middelhavsøyer (som avbildet her i Lampedusa) ettersom situasjonen mellom Hellas og Tyrkia forverres, og situasjonen for migranter i Hellas også forverres. Hvor lenge kan denne migrasjonsruten holde ut?, spør kommentarforfatteren.
Foto: Tommaso Della Longa/Italian Red Cross
Innstramningspolitikk på gresk side og spenning i Egeerhavet gjør at flyktninger og migranter velger å reise via Italia inn i Vest-Europa. Likevel, hvor lenge kan dette vare?

Forverrede forhold i de provisoriske leirene i de greske øyene, motvilje fra greske lokalpolitikere og militær spenning i den gresk-tyrkiske sjøgrensen i Egeerhavet gjør at migrasjonsstrømmen sør- og østfra velger en lengre rute til den italienske Middelhavsøya Lampedusa.

Stengingen av Balkan-ruten gjør at menneskesmuglere frakter folk gjennom den eneste tilgjengelige måten; via havruten.

Nylig plukket gresk kystvakt opp rundt 80 migranter utenfor den greske øya Zakynthos. Migrantene var om bord i en båt som var på vei til Italia. Menneskene om bord kunne opplyser at de er irakere, syrere, afghanere, tyrkere og kurdere, og at de kom til vestkysten av Hellas fra flere greske migrantleire.

Også tyrkiske asylsøkere, som mener seg forfulgt av det tyrkiske regimet, har ankommet Chios i Hellas, og søkt om asyl.

Humanitære NGOer som Sea Watch og gatekunstneren Banksy har blant annet bidratt med på gildet.

Nye sjøveier

Sjøgrensen mellom Italia og Hellas ved det Joniske hav blir også flittig brukt. Her blir migranter på vei til Italia oppdaget nærmest hver dag, men det er ingen offisiell statistikk over antallet som drar.

Italia, som styres av en sentrum-venstreorientert regjering har nå en mindre stram linje på migrasjon enn den greske konseravtive regjeringen. Statsminister Konstantin Mitzotakis har blant annet måttet imøtegå anklager fra New York Times om at gresk kystvakt tvang migrantbåter vekk fra gresk farvann.

Sjøgrensene som kan lukkes

I motsetning til sin langt mer venstreorienterte forgjenger har også statsminister Mitzotakis en langt tøffere linje overfor naboen i øst. Grenseuroen mellom de to NATO-landene Hellas og Tyrkia har ført til en konfliktsituasjon ikke sett siden 70-tallet. Uenigheter om suverenitet og tilgang på havressurser i Egeerhavet, hvor også migrasjonstrafikken foregår, gir grunn til bekymring.

Skulle situasjonen forverre seg ytterligere kan man forvente et enormt rush før sjøgrensen lukkes for militære formål. Tyrkia kan se seg nødt til å oppheve flyktningavtalen med EU hvis man kommer i åpen konflikt. Av den grunn jobber blant annet tyske myndigheter på spreng for at situasjonen i EUs yttergrense ikke tilspisser seg.

Italia ser ut til å bli ny nøddestinasjon, men hvor lenge kan dette vare?

Italia har de siste månedene slitt med å håndtere strømmen av migranter. Oppgaven er særlig komplisert grunnet sikkerhetstiltak på grunn av den pågående korona-pandemien.

Flere hundre migranter har de siste dagene ankommet den italienske øya Lampedusa. Nå varsler Lampedusas ordfører Toto Marello generalstreik om ikke regjeringen griper inn.

– Lampedusa kan ikke lenger håndtere denne situasjonen. Enten må regjeringen iverksette tiltak, eller så går hele øya ut i streik. Vi kan ikke håndtere krisen, og situasjonen nå er virkelig uholdbar.

Situasjonen i Italia politisk er også svært ømfintlig, etter at landet fikk ny regjering i 2019. Et eventuelt nyvalg før det planlagte parlamentsvalget om to år vil mest sannsynligvis gi høyreradikale og innvandringsrestriktive partier makten. Og den sittende regjeringen regjerer på veldig små marginer. Også denne porten kan fort stenges.