Hell i uhell – men kun for Marte

Den nye administrasjonsbygningen His Ruler's Court ligger sentralt plassert i Dubai. Styret i Emiratene har fått har kritikk som følge av hvordan norske Marte Dalelv ble behandlet av retten
Foto: David Jones
Saken om 25-årige Marte Dalelv (avbildet nederst) førte til internasjonal mediestorm og høydiplomatisk press mot de Forente Arabiske Emirater. Vil affæren på lang sikt føre til bedre forhold for hennes medsøstre i Dubai? Neppe.
0Shares

25-åringen var på forsiden av nærmest alle riksdekkende og internasjonale medier på et tidspunkt hvor agurksakene herjer. Sjokket over at denne norske kvinnen ble siktet og dømt for “alkoholbruk og utenomekteskapelig sex” når hun selv meldte ifra om en voldtekt var til å ta og føle på.

Norske myndigheter, både gjennom regjeringen og ambassaden presset på for at Dalelv skulle bli løslatt. Her hjemme raste igjen debatten på om hvorvidt emiratet er representativt for islamsk kultur – og ditto kvinnefiendtlige holdninger.

Maskineriet rullet i gang, og plutselig kunne enkelte advare norske kvinner mot å dra til Dubai. Noen gikk enda lenger. Norsk hotellhøgskole vurderer å avslutte en treårig samarbeidsavtale med Emirates Academy of Hospitality Management, mens reiseselskapet Jomfrureiser har gått inn for boikott. Egentlig etter min mening helt greit. Når et land som Dubal, som på den ene siden skryter av sin egen internasjonale dimensjon, men på den andre siden i praksis har legalisert seksuelle overgrep, bør innse konsekvensene. Nemlig at en slik uakseptabel tilnærming vil svi på pungen. ¨

“Nei, det var hennes feil”..”Hun kledde seg i en for sexy kjole”..”Hun ledet an”..”Hun var full”

Marte Dalelv
Foto : Skjermdump/NTDTV/YouTube

Heldige Marte
Etter mange dagers frem-og-tilbake virksomhet fikk Dalelv endelig utreisevisum. Hun er nå trygt hjemme i Norge. Emirens nåde (eller var det kanskje all den negative publisiteten som gikk utover turismeinntektene?) ble utslagsgivende.

Så kan man spørre seg: Kan utfallet i Marte-saken føre til liberalisering og mer rettigheter for kvinner i de syv emirat-statene? Svaret er og forblir et soleklart nei. Loven vil fortsatt den dag i morgen kreve tilståelse eller vitneprov fra fire voksne menn for at noen skal bli funnet skyldig i voldtekt. 

Loven i Emiratene er ikke på kvinnenes side. Ifølge organisasjonen Emirates Centre for Human Rights får ikke ofre for seksuelle overgrep tilstrekkelig rettslig beskyttelse, men kan istedet selv bli straffeforfulgt. Heller ikke mediene har noen særlig sympati for ofrene. I en lignende sak tidligere i år hvor en britisk kvinne ble gjengvoldtatt, ble hun i de lokale avisene omtalt som “løsaktig, festglad og fordrukken”. Dalelv ble utsatt for samme type victim-blaming og saltstrøing i såret. Noe som igjen viser holdningene, og hvordan de påvirker sedvanen og lovpraksisen i det emiratiske samfunnet.

“Nei, det var hennes feil”..”Hun kledde seg i en for sexy kjole”..”Hun ledet an”..”Hun var full”

Marte var heldig. Heldigere enn den jevne emiratiske kvinnen, og heldigere enn de mange utenlandske migrantkvinnene fra langt fattigere land som utnyttes grovt. Som blir rike sjeikers sex-slaver og boksesekk. Takket være denne sedvane, lovpraksis  og ikke minst dobbeltmoral. 

Som ser ut til å leve videre i beste velgående. Uheldigvis.