Ukrainske amasoner på vakt

 
Foto: Sercan Leylek
Når kun menn som protesterer tar over for eksempel en park, bør myndighetene være oppmerksomme på at det vil føre til skader. Men, hvis det er en overvekt av kvinner vil en undertrykkende regjering sannsynlig oppleve nederlag.
0Shares

Tidligere i desember samlet en gruppe av ukrainske aktivister seg under parolen “Ubegrenset frihet for Ukraina”. Noe av det som skilte ut denne demonstrasjonen fremfor mange andre var antallet kvinnelige deltakere. Et anslag på ca 80 % av denne gruppe aktivister var faktisk kvinner.

Jenter serverte varm te og kjeks til besøkende. Noen satte opp en filmpresentasjon av Euromaidan. Andre igjen distribuerte informasjonsblad til de oppmøtte. Her jobbet jentene sammen og viste hvor vakkert solidaritet kan være.

Det er relativt enkelt å slå ned en gruppe protestanter av bare menn, for før eller siden vil det ende opp i voldelig opptøyer. Men, når en ansamling som består av nesten bare kvinner vil undertrykkende myndigheter ha problemer.

Kvinners avgjørende styrke
Eksemplet over får meg til å tenke på noe langt tilbake i europeisk historie. I tiden da romerne og germanske barbarer lå i krig med hverandre, en gruppe mannlige soldater skremte ikke romerske generaler. Høyt disiplinerte romerske soldater drepte overlegent disse tapre germanere. Men, var det derimot kvinner og barn med ble romerne skremt.

Tilstedeværelsen av kvinner viste at det var en sosial samling av folket som kunne antyde en bosetting. Romerne så også at kvinnene oppildnet mennene sine til sloss desto mer iherdig, nettopp fordi de viste enda større mot enn mennene. Disse mennene ville slå retrett dersom de så at ville tape slaget, mens kvinnene visste at tapte de ville de ende opp som slaver. Derfor valgte de døden fremfor dette. En annen ting var at med så sterk kvinnelig motstand ville romerne føle at deres stolthet var satt på prøve og derfor oppleve nederlag.

Derfor bør den ukrainske regjeringen føle det samme som de romerske legionene. Ukrainerne som krever talefrihet, slutt på korrupsjon og uavhengighet fra Moskva vil ikke gjøre noen retrett, akkurat som folk i Tyrkia, Brasil, Bulgaria og Thailand ikke har gjort hittil.

Oprinnelig lagt inn på Nye Meninger-seksjonen i Dagsavisen, og oversatt av Maureen Tosterud. Gjengitt på utrop.no med skribentens tillatelse.