Alt du trenger å vite om den norske hytta

 
Foto: Schibsted forlag
Jenny K. Blake er fra Australia, men hun skriver om nordmenn. Med en utenforståendes blikk går hun inn i norske tradisjoner og ser på nordmenn – innenfra.
0Shares

Teksten i den tredje norgesboka hennes “The Norwegian Hytte” er en blanding av engelsk og norsk med morsomme illustrasjoner som i seg selv forteller historien om nordmenn og hytteliv. Her er alt man trenger å vite om norsk hytteliv, fra “Noen hytter skjuler seg i skogen, noen hytter skjuler skogen” til norske matvaner, forskjellige hytteeiere, hytteutstyr – og peiskos. Alt håndskrevet og med morsomme tegninger.

Bård og Vegard Ylvisåker har i musikkvideoen «The Cabin» strofer som «Let me take you to my favorite place, just a five hour drive from the city». Det er hytta de synger om – og nordmenn kjenner seg igjen og ler. Hun mener at nordmenn egentlig ikke forstår hvor priviligerte vi er.

– Det er fint at nordmenn kan le av seg selv til tross for at de har et rykte blant utlendinger som

 
Foto : Schibsted forlag
alvorlige. Det ryktet er jeg forresten ikke enig i, sa hun i et intevju med NTB.

«Please my dear Norwegians,

care for the land in which you hike,

for it's unique and beautiful & majestic,

nowhere will you find any alike.»
(fra boka, side 189) 

Hun har studert i Sverige og arbeidet i Singapore Nå bruker hun tiden sin på gårdsarbeid, tegning, skriving og undervisning i Australia, men vil gjerne tilbake til Norge.

Hennes første bok, fra 2003, het faktisk “Brown cheese, Please!” og har solgt som smør i jula!

Slapper av på hytta, men…
I “The Norwegian Hytte” skildrer hun fenomenet norsk hyttekultur med humor og detaljrikdom. Nordmenn liker jo – påstår de – det tungvinte, landlige hyttelivet uten strøm, uten innlagt vann – og uten toalett.

– Det er som om nordmenn forandrer seg med en gang de entrer hytta. Min erfaring er at nordmenn blir mer åpne, utadvendte og avslappet på hyttetur.

Hun mener hytteturer kan være en form for terapi, men påpeker også at nordmenns alkoholforbruk øker på hyttetur, akkurat som i Syden.

Ja, det heter seg at på hytta slipper vi skuldrene ned og åpner dørene for familie og venner – og mange lever som om sommerferien er en lang fest med late dager, men hytteliv er alt fra det enkle liv til det forfatteren kaller “”Janteloven lawbreaker”.. luksus.