Norske barneviser fra en innflytters synsvinkel

Igor Dunderovic er ikke redd for å blande ulike folkemusikksjangre
Foto: Claudio Castello
I 2012 var bosniskfødte Igor Dunderovic og Elvis Medic med i Norske Talenter. Nå tolker de sammen med sine "fettere" klassiske norske viser.

Albumet Ali Baba og lille lam er akustisk og presenterer ulike tolkninger av folkemusikk fra Norge og verden. Viktige virkemidler er humor og et optimistisk budskap om hva det moderne og tradisjonelle Norge kan være.

Bandet Igor og fettere har spilt inn albumet i Hauge kirke og tolket Håvar Hedde, Bendik og Årolilja, Mikkel Rev, Lille Petter Edderkopp, Kråkevisa m.f. der han med sine “fettere” leter etter møtet mellom verdensmusikk og de tradisjonelle norske folkeviser. Flere vil kjenne igjen Igor som karen bak Balladen om Magnus Carlsen eller fra duoen Igor og Elvis som stilte i Norske Talenter 2011. 

Nå har han sammen med flere andre musikere med utenlandsk bakgrunn fått i stand samarbeidet Etnisk Musikklubb, hvor denne platen er det første utgivelsen.

Folkeviser i ny format
Platecoveret viser bandet i typisk norske fjellomgivelser. Låtene som følger er også erkenorske, men i nytt og flerkulturelt format. Mikkel Rev blir til Sangen om Mikha Ilryev, Per Spelemann blir til Per Spelmann Bekíar og Ti små indianere blir til Ti små albanere.

Innimellom finnes det også passasjer med jødisk klezmer, og den særegne bosniske sangstilen sevdah. Et kreativt kaos og sammensurium av ulike sjangre og stil, men i norsk språkdrakt. 

– Albumet er en historie om Norge. Jeg har gjennom de siste 20 år sett mer av Norge enn de fleste nordmenn har, og fra vinkler som mange innfødte ikke en gang vet finnes. Jeg har gjennom de årene opparbeidet meg en norsk kone, et par norske barn, en norsk universitetsgrad, en norsk fiskestang og full skuff av dingser “made in china” , forteller Dunderovic humoristisk på sin hjemmeside.

Stereotypihumoren gjenbesøkt
For et år siden fikk Utrop intervjuet det morsomme artistparet med bosnisk bakgrunn. Og etter å ha hørt en vedlagt plate fra Dunderovic så kan man konkludere med at de sprellene og de kreative poengene ikke har blitt færre, selv om Ali Baba og lille lam egentlig retter seg mot et publikum med større alderspenn. 

 
Foto : Foto: Mili Orucevic /Design: Bernt Kulseth

Igor og fettere er priviligerte i den forstand at de gjennom asylmottakshumoren har skaffet seg en definert plass i artistlandskapet, og ikke minst en særegen stil og sjanger. For artister med bakgrunn i en annen kultur handler det ofte om å oppfylle stereotypier. I dette albumet, og gjennom tidigere bidrag vrir Medic og Dunderovic det hele, og i stedet leker seg med de samme stereotypiske forventninger til det norske og det utenlandske.

Vi trenger helt klart mer av dette. For Ali Baba og lille lam er et nybrottsarbeid, og en god start på noe som forhåpentligvis i fremtiden kan bli større ting fra Etnisk Musikklubb.

Type: Album
Utgitt: 2013
Total spilletid: 53min06sek
Sjanger: Tradisjonell musikk/folk
Utgiver: Etnisk Musikklubb
Medvirkende:  Igor Dunderovic (ukulele og sang), Elvis Medic (akustisk gitar og sang), Mili Orucevic (akustisk gitar og sang), Sanjin Orucevic (bassgitar), Almir Meskovic (knappetrekkspill) og Daniel Lazar (fiolin)