Kast møkk på den som deler brødet..

 
Foto: Claudio Castello
Norsk-pakistaneren Aamir Sheikh driver et matfirma, og hadde 1000 rundstykker og 70 brød til overs som han ville gi gratis på Facebook. Men hva ble reaksjonene?
0Shares

Jo, enkelt og greit, en verbal drittpakke på nett. 

Sheikh driver matfirma som heter Matbox, og fikk etter en feil hos leverandøren mer brød og rundstykker enn han hadde behov for. Siden leverandøren ba ham kaste produktene han ikke kunne bruke, valgte han heller å annonsere på Facebook at han ville gi bort matvarene gratis. 

Noen av reaksjonene var positive, andre bar preg av alt fra utskjelling til ren hatretorikk med fokus på Sheiks pakistanske bakgrunn:

Skal pakistanere hjelpe Norge ved å fore oss med brød, noe vi har foret Pakistan med i årevis?, var en av de mer ironiske og minst rasistiske kommentarer. Andre kom med “pakkis”-karakterisitikken, og disse har Sheikh selv slettet fra sine Facebook-vegg.

Fra mat- til medmenneskelig svinn
Samtidig som denne gjeng med nett-tapere valgte å ikke verdsette Sheikhs tiltak, og heller henge seg opp i hvordan har ser ut og hvilken gud han ber (eller ikke ber) til, viser nye tall fra matvarebransjen hvordan velstanden preger gjennomsnittsnordmannens nonsjalanse overfor mat.

10,2 kg brød og 12,1 kg frukt og grønnsaker er blant det hver eneste nordmann kaster i året. Totalt utgjør det 255.000 tonn spiselig mat i året, kunne Østfoldforskning og faglig ansvarlig for prosjektet «Forebygging av matsvinn», ForMat, komme frem til. 

Heldigvis var det noen som tok imot hjelpen med takk istedenfor verbal og digital møkk på nett. Fattighuset reagerer sterkt på meldingene Sheikh har fått. Selv tror jeg at mottakerne av denne maten, folk som har havnet på skråplanet i vår selverklærte velstandssamfunn, ikke tenker så mye om det er norsk-pakistaner eller en heilnorsk baker fra Vinstra som står for hjelpen. Hva er det nett-trollene nå skal argumentere med? At man blir islamisert av et rundstykke? Hva skjedde med budskapet bak salmen “del ditt brød med sulten bror”? Nå virker dette som en fjern illusjon

Vi kaster altså tonnevis av mat. Verre er det likevel enkelte kaster menneskesynet sitt i samme søppeldunk. Kanskje det i seg selv er enda farligere.