Sikkerhetsklareringen som rammet unødig mange

 
Foto: Kjetil Ree
Enkelte norskfødte kunne ikke tjenestegjøre i sitt eget lands militære fra 1. september på grunn av sin families etniske bakgrunn. Til slutt måtte forsvarsministeren selv gripe inn for å hindre et så grovt diskrimineringsvedtak.
0Shares

Forsvarets personell- og vernepliktssenter har avdekket at du, eller minst en av dine foreldre, har hatt relasjoner til land som Norge ikke har sikkerhetsmessig samarbeid med.

Slik lød avslaget som flere tusen norske statsborgere med utenlandsk opprinnelse har fått fra Forsvaret i høst. Norskfødte eller innvandrede ungdommer i 18-årsalderen som har hatt lyst til å gjøre førstegangstjenesten har dermed blitt utestengt fra det som de anser som en frivillig borgerplikt.

Forsvaret har konkret ikke valgt å gå ut med hvilke landbakgrunn det gjelder, men blant disse tusen kan det være spesielt snakk om ungdommer med norsk-kurdisk/norsk-irakisk og norsk-iransk bakgrunn.

Forsvarsminsterens poeng
Til slutt var det omsider fornuften som vant frem, i form av forsvarsminister Ine Eriksen Søreides (H) overprøvelse av Vernepliktsverkets vedtak. Forsvaret skal nå vurdere hver enkelt person individuelt – selv om det kan føre til lange ventetider før de får endelig svar på om de blir sikkerhetsklarerte.

– Vernepliktige skal ikke behandles ut fra hvilken gruppe de tilhører. Alle skal få en individuell vurdering, kunne forsvarsministeren fortelle i et intervju med VGNett

Her har faktisk Søreide et viktig poeng. Bakgrunn kan ikke avgjøre om enkelte grupper skal eller ikke skal få tilgang til en viktig norsk samfunnsinstitusjon. Vedtaket bryter også med den “rause” linjen som Forsvaret har lagt seg på når det gjelder inkludering av det flerkulturelle.

Utestengelse på bakgrunn av kjønn eller legning
For meg er det underlig at vedtaket ikke har skapt mer temperatur enn et par oppslag på VG og i Klassekampen. Her er det ikke snakk om utlendinger, men om norske borgere. Hva om de samme ungdommene etterhvert som de ble voksne ikke kunne stille til valg, stemme eller kjøpe eiendom? 

Selv om militærtjeneste ikke er en rett i seg selv, så er motivasjonen for å stille i grønt like mangfoldig som søkerne selv. Samtidig som jenter og kvinner blir fullt innlemmet i den norske verneplikten, samtidig som seksuelle minoriteter i USA (og mange andre land) åpent får tjenestegjøre for sitt lands væpnede styrker etter mange års politisk kamp fikk unge norske borgere den overnevnte beskjeden. Absurd, utestengende og med smak av etnisk segregering.

At enkelte personer er “uegnede” for miltær tjeneste er det ikke tvil om, men da går det som regel på evner og holdninger, eller mangel på det. Hva om utestengelsen hadde vært basert på kjønn? Jeg tipper at det hadde blitt ganske mye mer ramaskrik for å si det mildt.

Vernepliktsavdelingen har sikkert gjennomført en gardert vurdering. Situasjonen Norge og det norske forsvaret befinner seg i er komplisert. Ikke alle land har et vennligsinnet forhold til Norge og det er fullt forståelig med et fokus på sikkerhet, som er sterkere enn noensinne.

Men her endte man opp med å skyte spurv med kanon, for å bruke en passende analogi fra den militære verden. Skal det norske Forsvaret ha troverdighet så må den være et forsvar til og for alle nordmenn. Ellers lever man ikke opp til de høye mål om inkludering som Forsvaret som offentlig instans har satt seg.