– 17. mai, en “vi-dag”

 
Foto: Privat
Slik talte Bijan Gharakhani, leder i Buskerud Innvandrerråd, under 17.mai-arrangementet i Hokksund for to år siden.
0Shares
Latest posts by Bijan Gharakhani (see all)

Kjære alle sammen, Gratulerer med dagen!

Jeg ser det som en stor ære å få holde 17. mai-tale i Hokksund.

Vi har mye å feire og være stolt av i dag i Norge.

17. mai er en frihetsdag. En dag for menneskerettigheter. En ”vi-dag”. En inkluderingsdag.

Vi har i over 200 år vært et politisk demokrati. Et demokrati som er bygget på tanken om folkets aktive deltagelse i samfunnet og verden omkring oss.

Vi er heldige som lever i et av verdens beste land. 17.mai er en dag for by og land. Hand i hand. Og ikke minst det er barnas dag.

Vi hedrer alle som har kjempet for landet. Vi er stolt og feirer oss selv. 

Dette er også en viktig dag for meg og for dere. I dag står vi her i Hokksund, 200 år etter at grunnloven ble skrevet. Dette var en stor dag for Norge og er det enda. På Eidsvoll satt 112 menn i 1814 og skrev grunnloven til landet vårt. 17.mai er en frihetsdag, gledesdag og en høytidsdag.

Men er også en dag til å hylle og hedre Norge. Gå i tog på 17. mai har vært tradisjon i landet vårt siden 1800-tallet. Vi er heldige som får feire denne dagen slik det er gjort i alle år.

Norge blir beundret av mange land fordi barna for lov til å gå i tog. I mange land så feirer de sine nasjonaldager med maktsymboler, tanks, militære og jagerfly. Vi feirer med flagg og musikk og glade barn.

«Ja vi elsker dette landet» heter nasjonalsangen vår. Bjørnstjerne Bjørnson skrev sangen i 1870. Det var han som tok initiativ til det første barnetoget. Han beskriver så fint i sangen hvordan landet vårtser ut og hvor mye vi setter pris på naturen vår.

Frihet, liket og fellesskap

* Frihet gir oss mulighet til å velge hvem som skal styre landet og lage lover.
* Likhet gir oss uavhengig av kjønn og alder de samme rettigheter.
* Fellesskap gir trygghet og samarbeid for å bygge et Norge vi kan være stolte av.

Dette er tre viktige begreper som danner utgangspunkt for verdens mest moderne grunnlov – Norges tre lekre bein – én for alle, og alle for én.

Alle i Norge får lov å si sin mening i alt, uansett hudfarge, kjønn, nasjonalitet og alder

Først og fremst er 17.mai barnas dag. Barn skal bli satt ekstra i fokus på denne dagen.

Vi må ta vare på barna, kampen mot mobbing er et viktig felles ansvar vi alle har. Det trengs en hel by eller bygd til for å oppdra et barn. Det må vi aldri glemme. Vi må satse på barna våre, de er vår felles fremtid. Det er de som skal ta frihetslandet Norge videre.

Og vi må ikke glemme våre eldre, på alle sykehjem i dag feires det 17. mai. Men vi har et ansvar, alt for mange opplever ensomhet, spesielt mange eldre. Kampen mot ensomhet må tas på alvor. Vi må aldri glemme at det er dagens eldre som har skapt dette fantastiske landet.

Kjære alle sammen, nok en gang. Gratulerer, med dagen. Vi er stolte av vårt flotte land Norge.

Talen gjengitt på utrop.no med Garakhanis tillatelse.