Stortinget ble i år mer flerkulutrell enn på lenge, et av årets høydepunkter, hevder kommentarforfatteren.
Valg, vaksinering, regjeringsskifte, kulturkonflikt og strømkrise preget årets overskrifter.

Etter et vanskelig 2020 var det store spørsmål hvordan det nye året 2021 skulle utarte seg. Skulle vi få et like utfordrende år, eller var dette første steg på veien opp?

Koronavaksine

Vaksineringen og pandemien har preget overskriftene. Her i Norge har vi slitt i den siste tiden med de nye variantene, ellers har det gått langt mer knirkefritt enn i andre deler av verden. Fortsatt sliter man med å få enkelte grupper av utelandskfødte og arbeidsinnvandrere til å få sin dose, noe som har krevd, og krever, god informasjonsinnsats overfor grupper som sliter språklig og tillitsmessig.

Historisk mange på Stortinget

Stortingsvalget i år ga regjeringsskifte, men i tillegg tidenes mest flerkulturelle Storting. Stortingspresidenten ble i høst en norsk-iraner, som er Norges nest høyeste rangerte person etter Kongen. Kulturminister Raja ble opposisjonspolitiker, mens arbeids – og sosialminister Hadia Tajik ble kåret til av Norges mektigste kvinner.

USA trekker seg fra Afghanistan

Et av årets mest dramatiske hendelser i den internasjonale fronten var Vestens militære nederlag i Afghanistan, som førte til en ny fluktstrøm fra et land hvis statsborgere Norge inntil nylig returnerte kontant. Også land som Etiopia har preget krigsoverskriftene. En ny fluktkrise ved den polsk-hviterrussiske grensen, som fikk et annet forløp av masseflukten av syrere i 2015, viser også at det er lite europeisk samarbeid om fluktpolitikken.

Kulturkonflikt

Kulturkonflikten som herjer internasjonalt preget fortsatt idretten, med fortsatt åpenlyse markeringer under årets fotball-VM. Antirasisme og LHBTQ+ vil fortsatt prege i det nye året. Året som kommer vil ha et vinter-OL i Kina og fotball-VM i Qatar, to arrangementer som byr på kontrovers, og muligheter for politiske markeringer, fra enkeltutøvere og nasjoner.

Strøm

Vinteren frem mot det nye året ser ut til å bli kald. Kalde vintre krever mye strømforbruk, noe som i år i tråd med nye avtaler om energideling med europeiske land har gitt svært store strømpriser for norske forbrukere. Særlig urbane innvandrerfamilier med store utgifter vil potensielt streve. Kanskje vil dette være en av de vanskeligste saker for regjeringen Støre i det kommende året, og håndteringen vil være svært viktig for å opprettholde tilliten.

Vi får satse på at det nye året 2022 blir hakket bedre og mer fylt med positive nyheter, selv om dette ikke er hundreprosentsgarantert.

Som Utrop-leser takket vi deg for reisen sammen med oss i løpet av det gamle og sier velkommen inn i det nye året.