Får asylsøkere virkelig 31.000 kroner i lommepenger hver måned?

 
Foto: Thomas Johannessen
På Dagsnytt Atten mandag uttalte programleder Anne Grosvold at hver asylsøker får 31.000 i lommepenger. Det skapte selvsagt furore i sosiale medier. Sjekk fakta, folkens, oppfordrer Gunnar Tjomlid. 

Se fem minutter ut i sendingen for å høre hva Anne Grosvold sa.

Her er noen eksempler på reaksjonene dette medførte:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..og så videre

Det er lett å forstå at folk reagerer. Om hver asylsøker fikk tusen kroner dagen i lommepenger her i Norge, ville det være en skandale.

Men slik er det selvsagt ikke. Det disse menneskene tror er 31 000 kroner hver måned, er i virkeligheten 31 000 per år. En ikke ubetydelig forskjell.

Kilden Grosvold ser ut til å ha brukt, er en artikkel på nrk.no lagt ut samme dag: “Dette betaler Norge for én flyktning”. Her kan vi finne følgende tabell:

Penger de får til å leve av er altså i snitt kr 31 832 per år.

En voksen i ordinært mottak mottar inntil kr 940,- per måned pluss fri kost. En voksen i ordinært mottak med selvhushold mottar inntil kr 2920,- pr måned, men må da altså betale mat og annet selv. En beboer i asylmottak som har fått avslag på sin søknad om beskyttelse, mottar inntil kr 1980,- pr måned. En person i transittmottak får inntil kr 490,- pr måned og fri kost. Og til slutt får en person i transittmottak med selvhushold inntil kr 2350,- pr måned, men må da altså betale mat og annet selv.

Det gir et noe annet bilde enn de 31 000 kroner per måned som folk nå er rasende over.

 
Foto : Skjermdump/NRKTroms

Den økonomiske situasjonen til asylsøkere er slettes ikke god. Med en knapp tusenlapp i lommepenger hver måned, eller rundt 30 kroner dagen, for de som bor på asylmottak med kost inkludert, sier det seg selv at de har lite å rutte med.

Dette skal de bant annet bruke til å dekke gebyrer og utgifter ved å søke om reisebevis og videre oppholdstillatelse i Norge, og ender som oftest opp med å måtte låne penger av andre for å klare å dekke utgiftene sine. Å sette disse menneskene i gjeld fra de kommer til landet, er ingen fornuftig behandling.

Sjekk fakta, folkens. Det er en god kur mot fremmedfrykt.

Opprinnelig publisert i Tjomlids egen blogg, Saksynt, 27.10. Republisert i sin helthet på utrop.no med tekstforfatterens godkjenning.